Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Министерство на електронното управление: Ще има видеонаблюдение на изборите

Видеонаблюдение ще има в цялата страна, видеозаснемане ще има в близо 12 000 секции. На местата, където няма интернет, видеонаблюдението няма да може да се излъчва онлайн. В това увери служебният министър на електронното управление Георги Тодоров в предаването „Защо, господин министър?“ по БиТиВи.

Той изтъкна, че голямото предизвикателство към изпълнителната власт е как ще се снимат изборите. Всички хора трябва да знаят, че такова нещо в Европа няма и е голямо предизвикателство. Представете си да имате телевизия с 12 000 програми, които да излъчват нещо едновременно, добави министърът.

Видеонаблюдението ще започне след приключване на изборния ден. Хората да не се притесняват, че ще бъдат заснемани при тяхното упражняване на глас, успокои Тодоров. Той отбеляза, че след изборния ден председателят на СИК трябва да включи техническото устройство и тогава започва видеонаблюдението. То трябва да бъде такова, че да произвежда звук и картина, обясни Тодоров. Едно такова техническо устройство може да бъде камера или фотоапарат.

Няма да има вариант, при който да падне батерията на техническото устройство, а записите ще могат да гледат абсолютно от всички секционни избирателни комисии.

Който предложи решение за самото крайно техническо устройство, отговарящо на тези характеристики, то ще бъде такова. В сряда, на 1 март, ще бъде утвърдена план-сметката за видеонаблюдението и след това ще възложим на системния интегратор поръчката за видеозаснемането„, коментира министърът.

Той увери, че към всяко едно техническо устройство ще има указания и упътвания след кое действие какво се извършва. Устройството ще бъде толкова елементарно и председателски достъпно за членовете на СИК, увери министърът. Председателят на СИК трябва да направи две действия – да включи зелено копче, за да започне видеонаблюдението и след това да го изключи, когато приключи преброяването на гласовете. „То ще бъде толкова елементарно и за председателя на СИК не е важен техническият път, който ще стига до потребителя„, каза Георги Тодоров. Той допълни, че се разработва и сайт, където ще се излъчва самото видеонаблюдение.

По думите му, доверието в изборите е такова, каквото всички в държавата го представят на хората. Усилията на властта са насочени да бъдат прозрачни и честни предсрочните парламентарни избори на 2 април. Вероятно депутатите са били водени от идеята да се повиши доверието чрез създаването на видеонаблюдението, смята министърът.

Тодоров посочи, че не е видял и установил нито една жалба от партия срещу резултатите от изборите. Машините и хартиените бюлетини ще дадат право на хората по какъв начин да гласуват и всичко, което следва по Изборния кодекс, свързано с Министерство на електронното управление, ще бъде извършено прозрачно, безпристрастно и в срок, увери ресорният министър.

Припомняме, че на 23 април по време на редовния брифинг, заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обяви, че ЦИК към момента няма информация какви опции се обсъждат за видеонаблюдението на изборите, тъй като това е ангажимент на Министерски съвет и на „Информационно обслужване„. ЦИК е взела решение, че ще публикува записите от видеонаблюдението на определеното място, на което ще се публикуват, но след колко време – изборната администрация все още не е взела решение.

16 партии и 7 коалиции остават регистрирани за изборите, след като съдът е отхвърлил жалбата на „Християндемократически съюз“.

До 25 февруари коалициите, регистрирани в ЦИК имаха правото да подадат заявление, за да бъде променен състава или името на самата коалиция.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img