Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес измери „Сова Харис“

Снимка: архив БГНЕС

Около 3 300 000 българи се очаква да гласуват на предстоящите избори. Това показва проучване на „Сова Харис“, проведено в периода 2-6 юли сред 1000 български граждани.

49,6% от анкетираните заявяват, че са напълно сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 23,5% са по-скоро сигурни, че ще гласуват. Колебаещите се са 11,5%, а решилите да не отидат до урните са 15,4%.

От „Сова Харис“ напомнят, че предишният вот се е провел в пик на епидемията от коронавирус и това е предопределило значителна част от най-възрастните избиратели да се въздържат от участие в изборния процес. Тези опасения обаче сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.

Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността, поясняват от агенцията.

Според тях обаче индикациите, че възрастните избиратели и функционално неграмотните групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване ще доведе до отлив на гласоподаватели.

Относно очакваните резултати за отделните патии и коалиции от агенцията поясняват, че при по-висока активност се очаква да се повиши подкрепата за партиите на протеста, а при по-ниска активност ще бъдат облагодетелствани системните партии.

Проучването показва, че при избори днес 22,6% от запитаните биха подкрепили ГЕРБ. На второ място се нарежда ИТН с 22,1%, а на трето – БСП с 16%. Очакваната подкрепа за ДПС е от 10,9% от гласоподавателите, а „Демократична България“ получава 10,6% от гласовете. 4-процентната бариера за влизане в НС прескачат също „Изправи се!Мутри вън!“ с 5,3%, както и „Българските патриоти“ с 4,5%.

Данните показват, че трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание. Отчита се известен спад на резултатите за бившите управляващи и повишение на подкрепата за „Има такъв народ“. Според „Сова Харис“ въпросът за победителя на изборите е открит, тъй като разликата е в границите на стохастичната грешка.

Проучването показва, че следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

Общественото мнение обаче е силно разделено по въпроса дали парламентарните избори ще излъчат стабилно управление. 1/3 от гласоподавателите са оптимисти, но почти толкова са и скептиците, както и тези, които не могат да преценят. Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери, посочват от агенцията.

Въпреки че ГЕРБ-СДС продължават да удържат образа си на силната формация, се регистрира процес на постепенна ерозия в отношението към ГЕРБ заради действията на служебното правителство.

Одобрението на дейността на служебния кабинет е два пъти по-голямо от неодобрението. Засега обаче избирателите не правят пряка връзка между правителството в момента и евентуалния бъдещ кабинет.

45,8% от активно гласуващите смятат, че служебният кабинет и изборната администрация ще успеят да осигурят провеждането на честни и демократични избори. 21,3% обаче изпитват опасения по въпроса.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img