Мая Манолова чака оставката на шефа на ЦИК

Екип News24sofia.eu
Прочитания 15323
0 0
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова настоя за оставката на председателя на ЦИК заради „незаконно и нахално решение на комисията, с което тежко се нарушава и на практика се пренаписва Изборният кодекс“.

Става въпрос за решение на ЦИК относно имената на коалиците. Във въпросното решение от 27 януари е записано, че „наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията“.

Манолова обясни, че за да бъдат регистрирани за участие в предстоящия вот, те трябва да възпроизвеждат имената на една или няколко от партиите в коалицията. Решението засяга формации като „Изправи се.бг“ или „Отровното трио“.

Тя е категорична, че това е политическа поръчка и саморазправа с опоненти извън парламента. Според нея по този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото.

Манолова подчерта, че предложението е лично на председателя на ЦИК Александър Андреев и е подкрепено от членове на Комисията, излъчени от всички партии в парламента. Това обстоятелство тя определи като „брутално“.

Лидерът на „Изправи се.бг“ съобщи, че са подадени жалби във ВАС, защото не ставало дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс. „Какви избори да очакват гражданите, ако първите решения на ЦИК са в нарушение на закона?„, изрази недоумение тя.

Според Манолова това решение на ЦИК издава паниката на управляващите и на партиите в парламента. Тя негодува, че по този начин граждански формации са принудени да използват имената на партиите, което никой от тях не желаел.

Ако „Изправи се.бг“ искаше да е партия, щяхме да регистрираме такава, категорична е тя.

По нейни думи поправката се отнася специално за „Изправи се.бг“ и цели да спре явяването на сдружението на изборите.

Движение „България на гражданите“ също се присъедини към обжалването на решението на ЦИК. Според ДБГ то е в нарушение на Изборния кодекс и ЦИК иска да „опраска“ извънпарламентарната опозиция. Според тях Комисията влиза в противоречие със собствената си практика, като през 2017 година, когато текстът на закона е бил същият, комисията е регистрирала коалиции с избраните от тях имена.

От „Възраждане“ пък съобщиха, че ЦИК е премахнала от протокола на Секционните избирателни комисии параметъра „Брой на неизползваните бюлетини“.

Според тях решението е „скандално“, защото отваря врата за манипулации на изборите, тъй като няма да има информация колко са използваните бюлетини.

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че „Демократична България“ и Единната народна партия също обжалват решението на ЦИК за имената на коалициите. Според тях това дискриминира гражданското участие в предстоящите избори.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Общинският съвет в Благоевград отказа на кмета да тегли заем от 5 млн. лв.

По думите им имало възможност за финансиране от МРРБ