https://www.gerb.bg/bg

МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен

Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщиха, че са чули множество експлозии през изминалата седмица. Това е възможен знак за повишена военна активност в региона, която също може да представлява потенциална заплаха за ядрената безопасност и сигурност на обекта.

Това каза в петък генералният директор Рафаел Мариано Гроси.

Малко повече от година, след като МААЕ установи постоянно присъствие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ), за да помогне за предотвратяване на авария там по време на конфликта в Украйна, цялостната ситуация в съоръжението остава изключително несигурна, каза генералният директор Гроси.

От миналата събота екипът на МААЕ е чул около две дузини експлозии за три дни, последвани от още няколко през последните няколко дни. По самата централа няма щети.

Докладите, които получавам от нашите експерти, показват, че експлозиите са станали на известно разстояние от Запорожката атомна електроцентрала. Въпреки това оставам дълбоко загрижен за възможните опасности, пред които е изправена централата в този момент на повишено военно напрежение в региона„, каза генералният директор Гроси, като отново подчерта важността на това всички страни да се придържат към петте конкретни принципа за защита на ЯЕЦ.

Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз настоявам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се избегне това„, каза той.

Отделно от това АЕЦ информира екипа на МААЕ, че сутринта на 7 септември са извършени още удари с дронове в близкия град Енергодар – където много служители на централата живеят със семействата си. Не се съобщава за жертви.

Освен това екипът на МААЕ беше информиран, че АЕЦ е решила временно да намали броя на персонала на площадката до минимални нива през следващите няколко дни поради опасения за по-висок риск от военни дейности в района.

В завода експертите на МААЕ наблюдаваха продължаващото наличие на мини между оградите по периметъра, но не видяха никакви допълнителни по време на дейностите си по обхождане на обекта. Въпреки това, те все още не са получили достъп до покривите на реакторни блокове 1, 2, 5 и 6. Екипът на МААЕ също е поискал преглед на всичките шест турбинни зали, една след друга, за да може да оцени напълно, в даден момент, дали може да има елементи, които могат да бъдат в противоречие с петте принципа. Към момента това искане не е удовлетворено.

За да наблюдаваме спазването на петте принципа, трябва да можем да имаме пълен достъп„, каза генералният директор Гроси.

Три месеца след като язовир Каховка надолу по течението беше разрушен – което доведе до изчерпване на огромния резервоар, на който ЗЕЕЦ разчиташе за охлаждане на своите реактори и отработено гориво – централата продължава работата по разширяване на достъпа до други източници на вода, например чрез сондиране на кладенци за подземни води. До момента са завършени седем такива сондажа от планирани общо 10-12.

През последните дни екипът на МААЕ наблюдава – в два отделни случая – работата на тези кладенци, захранващи спринклерните басейни, които са разположени до шестте реактора и се използват за охлаждащите функции на централата.

Екипът на МААЕ е информиран, че седемте работещи кладенци в момента представляват малко над половината от приблизително 250 кубически метра вода на час, които са необходими за поддържане на охлаждащата вода в спринклерните басейни. Това предполага, че всички модули остават в състояние на изключване. Останалият обем вода за охлаждане в момента се изпомпва от дренажната система на обекта. В резултат на новите кладенци, ЯЕЦ също информира МААЕ, че височината на подпочвените води е намаляла само с много незначително ниво.

Екипът на МААЕ съобщи, че АЕЦ извършва поддръжка на различни компоненти и системи за безопасност в съоръжението, чиито шест реактора остават затворени, един в горещ режим, а останалите в студен режим.

На 4 септември беше открит теч на вода в рециркулационен клапан на системата за съществена техническа вода в реакторен блок 5. За да се ремонтира този клапан, площадката трябваше да изключи една предпазна линия на блок 5 и една на блок 6. След ремонта на вентила предпазната линия на блок 6 беше върната в режим на готовност, докато тази на блок 5 беше оставена извън мрежата за работа по поддръжката. Всеки реактор в АЕЦ ЯЕЦ има три отделни и независими резервни системи (наричани още „влакове за безопасност“), които заедно съставляват системите за безопасност на блоковете, които обикновено са в режим на готовност, готови да се активират, ако е необходимо, за да се поддържа безопасността на реакторния блок. Само един предпазен влак е в състояние да поддържа безопасността на реакторния блок.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg