Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лорер радостен, че България получила отсрочка за ембаргото над руския петрол

Снимка: архив БГНЕС

Зарадвах се на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, това показва, че нашите нужди са отчетени от Европейската комисия (ЕК). Това каза за БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По-рано днес бе съобщено, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Bloomberg се позовава на преработения проект за санкциите. Според текста, в който се цитират запознати, Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба“ – основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила, показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, които се нуждаят от време за такива санкции, коментира Лорер.

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

„Ни най-малко не сме начело на протеста срещу „Газпром“. Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите, газпромските цени. Намирайки дългосрочни договори, „Газпром“ цените ще останат в далечното минало.“

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план „не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме“, а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер.

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в „разменна монета“. Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img