Реклама

spot_img

Левски победи ЦСКА с 1:0 (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Снимка: LAP.bg и Gong.bg

Левски спечели Купата на България, побеждавайки с 1:0 актуалния носител на трофея ЦСКА. Финалът на Националния стадион „Васил Левски“ се игра при страхотна атмосфера пред близо 40 хиляди зрители.

Големият герой за „сините“ е Илиян Стефанов. Сърцатият халф се разписа в 57-ата минута и това се оказа достатъчно на тима на Станимир Стоилов да ликува. Томас Лам сгреши при върната топка, тя стигна до Филип Кръстев. Талантът на Левски я подаде към Стефанов, който стреля по земя от границата на наказателното поле, изпращайки я в долния ляв ъгъл на Густаво Бусато. Преди да попадне в мрежата му, топката рикошира в кракa на Мено Кох. „Сините“ имаха още няколко възможности, но ги пропуснаха.

Припомняме, че Левски не беше печелил трофей от 2009 година, когато за последно завоюва шампионската титла – с треньор Емил Велев. Предишният финал за Купата между „сините“ и ЦСКА пък беше през 2005 г., когато отново със Станимир Стоилов начело тимът от „Герена“ надви „червените“ с 2:1.

Предишният случай, когато Левски спечели Купата на България беше през 2007 г. (победа с 1:0 над Литекс след продължения), след което загуби три поредни финала – от Берое, Черно море и Славия.

За финала Станимир Стоилов спази обещанието си да заложи на 17-годишния Пламен Андреев, който пази във всички мачове от турнира този сезон. Юношата на Левски отново се представи на висота и показа, че го чака голямо бъдеще.

Възпитаниците на Алън Пардю и Мъри започнаха предпазливо спора за държавния трофей. Първият удар към една от двете врати беше в деветата минута. Защитникът Хосе Кордоба стреля неточно от дистанция. В 14-ата минута Жорди Кайседо опита да застраши „сините“, но Сонко Сундберг успя да го спре, отнемайки му топката.

Първата реална опасност за гол беше в 20-ата минута, когато Илиян Стефанов се измъкна от „червената“ отбрана след разбъркване в наказателното поле, но не уцели добре топката, след като остана очи в очи с Бусато. ЦСКА отговор с далечен удар на Греъм Кери в 24-ата минута, топката прелетя над напречната греда. Три минути по-късно Йомов центрира отляво към Вион, който стреля от воле, но в аут.

В 37-ата минута пропуск направи и Билал Бари. Нападателят на Левски не се възползва от грешка на бранител в червено, който му заложи топката на няколко метра пред голлинията, не стреля веднага, а се опита да я побутне веднъж и в крайна сметка бе блокиран.

В 43-ата минута Сундберг бе изпуснат от бранителите на ЦСКА при центриране от корнер и шутира, а Бусато улови. Малко преди това и пред Цунами се откри добра възможност да реализира, но пропусна.

След почивката „сините“ продължиха да са по-активни. Така се стигна до 57-ата минута, когато Левски поведе. Илиян Стефанов попадна в прегръдките на съотборниците си, след като се разписа с изстрел по земя от границата на наказателното поле.

Пардю реагира с няколко смени, които обаче не доведоха до промяна на резултата. Левски дори можеше да удвои, но първо Цунами, а след това и Драган Михайлович пропуснаха и „сините“ спечелиха с 1:0. Taка мъчителното чакане без трофей на „Герена“ най-после приключи и „синя“ България започва празненствата.

Левски също така си гарантира участие в Европа през следващия сезон. Както е известно, носителят на Купата на България се класира директно в Лигата на конференциите.

ЦСКА ЛЕВСКИ 0:1
0:1 Илиян Стефанов (57)

Финалът по минути с NEWS24 TV:
* Националният химн прозвуча преди започването на двубоя.
1 – Начало на финала.
9 – Първи удар към една от вратите. Защитникът на Левски Хосе Кордоба опита мерника си от дистанция, но крайно неточно в аут.
14 – Жорди Кайседо напредна по лявото крило, Сундберг успя да го спре, отнемайки топката. 
19  Първи жълт картон в мача, получи го Томас Лам за фаул срещу Филип Кръстев.
20  За кратко се заформи меле в наказателното поле на ЦСКА, Илиян Стефанов беше изведен, но не успя да засече топката и да застраши Бусато.
23  Жълт картон за Цунами след фаул в средата на терена.
25 – Неточен удар на Греъм Кери към вратата на Пламен Андреев.
27  Йомов нахлу опасно отляво при контраатака на ЦСКА, центрира към Тибо Вион на далечната греда, французинът засече неточно, изпращайки топката встрани от целта.
33 – Рейд Филип Кръстев между няколко играчи в червено, последва подаване към Цунами, който се откъсваше опасно срещу Бусато, притичалият Йомов успя да изчисти в корнер.
37  Шанс за Левски. След центриране отдясно, Мено Кох беше неубедителен, топката се озова в краката на Билал Бари, но нападателят на „сините“ не успя да отправи удар фронтално срещу Бусато.
41  Драган Михайлович центрира отдясно към нахлуващия в наказателното поле на ЦСКА Цунами. Футболистът на Левски не успя да засече топката. В опита си да отиграе бразилецът леко закачи Иван Турицов за крака, който падна на земята.
44  Сонко Сундберг засече центрираната от корнер топка, но право в Бусато, който я улови без проблем.
45 – Добавеното време е 2 минути.
45+2 – Край на първото полувреме.
––––––-
46 – Начало на второто полувреме.
54 – Съдията Никола Попов спря играта, тъй като видимостта е затруднена заради многото запалени факли и димки от феновете на двата отбора.
56  Алън Пардю извършва първа смяна. Мухар излиза, Амос Юга влиза в игра.
57  ГОЛ! Левски повежда с 1:0 с гол на Илиян Стефанов! Томас Лам сгреши при върната топка, тя стигна до Филип Кръстев, който я подаде към Стефанов, той стреля по земя от границата на наказателното поле, изпращайки я в долния ляв ъгъл на Бусато. Преди да влети в мрежата му се получи рикошет в кракa на Мено Кох. 
63  Греъм Кери отстъпва място на Маурисио Гарсес.
65  Жълт картон за Йомов.
75  Тибо Вион е заменен от Федерико Варела.
80 – Центриране на Варела отдясно, Гарсес обаче не успя да овладее на гърди пред Пламен Андреев. 
82  Илиян Стефанов напуска терена под бурните овации на публиката на Левски, Андриан Краев влиза в игра. 
83  Мощен изстрел на Цунами от дистанция, Бусато изби в корнер.
85  „Сините“ пропуснаха отличен шанс! Mиланов центрира към далечната греда за непокрития Драган Михайлович, който стреля право в тялото на Бусато и не успя да се разпише.
87  Aмос Юга с жълт картон след фаул срещу Кръстев.
88  Жълт картон и за Филип Кръстев.
90 – Добавеното време е 5 минути.
90+2  Жълт картон за Иван Турицов.
90+5 – Край на финала. Левски победи ЦСКА с 1:0 и спечели Купата на България.


ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 19.Иван Турицов , 4.Мено Кох (к), 29.Томас Лам , 18.Брадли Мазику, 3.Жеферсон, 15.Tибо Вион (75  5.Федерико Варела), 24.Карло Мухар (56  21.Амос Юга ), 8.Греъм Кери (63  27.Mаурисио Гарсес), 10.Георги Йомов , 9.Жорди Кайседо
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 5.Федерико Варела, 6.Християн Петров, 7.Йоан Баи, 21.Амос Юга, 27.Маурисио Гарсес, 30.Яник Вилдсхут
Треньор: Алън Пардю

ЛЕВСКИ: 1.Пламен Андреев, 5.Келиан ван дер Каап, 33.Хосе Кордоба, 23.Ноа Сонко Сундберг, 91.Драган Михайлович , 30.Филип Кръстев , 14.Илиян Стефанов  (82  8.Андриан Краев), 6.Цунами , 7.Георги Миланов, 17.Уелтън (90+3  88.Марин Петков), 19.Билал Бари
Резерви: 13.Николай  Михайлов, 99.Йоан Загоров, 4.Иван Горанов, 8.Андриан Краев, 10.Радослав Цонев, 22.Патрик-Габриел Галчев, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов


София, Национален стадион „Васил Левски“
Съдия: Никола Попов

Легенда:  – гол,  – автогол,  – жълт картон,  – втори жълт картон,  – червен картон,  – смяна,  – опасно положение,   – контузия

Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
Снимка: LAP.bg и Gong.bg
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съветът на ЕС одобри допълнителни 5 млрд. евро за Украйна

Съветът на Европейския съюз ратифицира в понеделник споразумение за...

Блинкън: САЩ работят за морски коридор за помощ към Газа

Вашингтон работи за координиране на многонационалните усилия за създаване...

Плаваща мина е засечена в морето във Варна

Мината ще бъде взривена на безопасно разстояние

Йотова дава тласък за по-дълбоко сътрудничество в образованието с Португалия

Вашето посещение е тласък за задълбочаването на сътрудничеството в...

Москва задържа руснак, изстрелвал дронове в помощ на Украйна

Руски гражданин е задържан в Москва по подозрение в...

Президентът на Латвия: Русия трябва да бъде унищожена

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че Украйна трябва да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img