https://www.gerb.bg/bg

Лена Бориславова потвърди и ротацията, и смяната на министри

За нас следващият премиер е Мария Габриел. Това заяви Лена Бориславова от ПП „Продължаваме промяната“, цитирана от БНР.

По думите й кабинетът трябва да продължи работата си съгласно утвърдената програма и приоритети. Според нея има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове. На партийно ниво ще се решава в кои министерства ще има смяна на министри или не.

Бориславова определи като приоритет за новата година темата за регулаторите. От ПП-ДБ са категорични, че вместо партийни функционери или „роднини на наши депутати“, в управата на дружествата да влизат утвърдени експерти. Те ще бъдат назначавани на база високи професионални качества. Наред с това трябва да се ползват с високо обществено доверие, да са изразявали своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, убедена е тя. Според Бориславова именно такива хора заслужават да бъдат в регулаторите.

Представителят на „Продължаваме промяната“ се надява моделът на издигане на експерти с обществено доверие „да зарази“ и ГЕРБ при тяхната селекция на хора:

А там, където заразата не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК„, допълни Бориславова.

Тя уточни, че Кирил Петков не е искал партийни лица в регулаторите, а е бил на позиция, че когато се предлага даден кадър, трябва да се знае кой го е предложил и по какъв критерии е стигнал до предложението.

Лена Бориславова загатна, че ПП-ДБ имат някои много добри предложения за хора, които да поемат регулаторите.

Тя даде пример с това, че кандидатите на ПП-ДБ за Конституционния съд идват „от съответната гилдия, която отговаря на изискванията„. Според Бориславова квотите за регулатори са лош вариант, защото „пречат на това да се сложат на масата наистина най-качествените хора„.

По думите й от партията избягват концепцията за квоти.

Опитваме да се изработи един механизъм, който да създаде повече обществено доверие в работата на тези регулатори. Все още не сме успели да постигнем съгласие за него с колегите от ГЕРБ. Моето лично усещане е, че балансът, който постигнахме като законодателно решение за КПКОНПИ, където имаме номинационна комисия – хора от 5 различни институции, които да са като Обществен съвет към номинациите, които партиите правят – е работеща формула именно за изграждане на обществено доверие. Дали ще успеем да убедим колегите и дали това е моделът, към който вървим е рано да се каже„, допълни Бориславова.

По отношение на изказване на Бойко Рашков в телевизионно интервю, че се надява Конституционният съд да отмени приетите текстове за прокуратурата, Бориславова посочи, че структурата на прокуратурата се урежда именно в Конституцията, за да зададе към кого тази прокуратура да отговаря. В предишния вариант на Конституцията прокуратурата отговаряше само пред себе си.

Виждаме до какви резултати се стигна„, заяви представителят на ПП-ДБ. По думите й в предложения и приет вариант прокуратурата ще отговаря пред политическата класа, но и пред цялото общество през публичността в НС за това какви резултати има и кой за кого като излъчен кандидат и взето решение в прокуратурата носи отговорност.

Лена Бориславова очерта две важни задачи, касаещи съдебната власт, които следва да се решат в следващите 6 месеца.

Първата е как точно ще звучат промените и новият Закон за съдебната власт, където трябва да се доразпишат положенията от Конституцията и промените там. Втората е как ще бъдат приети правилата за номиниране на кандидати за КПКОНПИ, финално, за процедурата в НС и кои ще са хората, които ще застанат начело. Така има какво да се обърка и за какво да бъдем бдителни„.

Относно препоръката на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседателя, Бориславова смята, че член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага. Според нея това е едно осъзнаване на ДПС, че в новите реалности – политически и геополитически – вече няма ситуация, в която една партия управлява изцяло страната или местните структури, местната власт, както и не е работещ модел един лидер да се разпорежда като Господ и да не отчита никакви реалности – партийни и геополитически, които се случват.

Самото послание, което се изпраща, според мен е, че ДПС имат вътрешни проблеми и то сериозни, но не съм аз човекът, който да коментира точно какви„, заяви Бориславова.

По думите й до момента от ПП-ДБ са успели да наложат принципите си като политическа сила. От партията са доказали – нещата могат да се случват.

Има нови реалности, които карат една голяма маса от политическите сили, които в 2015 не виждаха смисъл да правят тези промени, в момента да се движат заедно с нас към тази цел. И това има добър резултат за цялата държава. Примерът е Шенген„, завърши Бориславова.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg