Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Снимка: архив БГНЕС

Най-важното може би е прословутата съдебна реформа, за която всички говорят и се упражняват. Написани за законопроекти, които са готови да бъдат обсъждани и отговарят за написването на стандартите, тъй като са съставени от няколко екипа, преговорени са с европейските институции и тук става дума вече само и единствено за политическа воля за тяхното приемане. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред журналисти в отговор на въпрос дали са застрашени Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, ако не бъде приети промените в НПК.

Коментарът си той направи, след като награди ученици и студенти за написването на есе на тема „Правата на човека – онлайн и офлайн“ в ресорното ведомство.

Зарков не вижда никаква причина, поради която да отлагаме нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши. Някои от сроковете за Плана за възстановяване и развитие вече изтекоха и всеки ден забавяне поставя под риск милиони средства и евра. За Шенген неформално и несправедливо бяхме спрени, но като аргумент използваха липсата на законопроектите за НПК, посочи той.

Това, че утре ще се разглежда в правна комисия законопроектът за отговорността на главния прокурор и механизмът за неговото разследване, е добър знак. Добри знаци имаше няколко вече и надявам се добрите знаци да се превърнат в добър резултат. Всеки загубен ден е проблем, изтъкна Зарков.

Той посочи, че въпросът за механизма за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 г. и ако нямало съпротива, вече нямало да се обсъжда и всичко щяло да е факт.

Не ми се иска да говоря за съпротива, а ми се иска да говоря за разбиране и се надявам достатъчно наброй депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на другите закони по Плана за възстановяване. Ако говорим за по-кратък период на действие на Народното събрание, то приемането на НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и антикорупционния закон, са най-важни. Дано има време да се приемат и другите закони, коментира Зарков.

Запитан за излязлата в медиите преди празниците информация, че американски конгресмен е изпратил писмо до Министерство на финансите в САЩ с позиция, че главният прокурор в България трябва да бъде санкциониран, Зарков заяви, че никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите. За това трябва серия от стъпки, иначе ще получаваме писма, доклади, аргументи и спирачки. Нямаме право да държим българските граждани заложници на нерешени проблеми и се надявам достатъчно народни представители в парламента да го разберат, каза още Зарков.

На въпрос дали е готов да остане служебен министър на правосъдието, ако не се състави правителство с третия мандат, Зарков заяви, че е още рано да отговори, но призова депутатите да се съсредоточат в следващите няколко седмици, които предстоят. Той се надява да има мнозинство в парламента, за да се приемат необходимите антикорупционни закони.

Зарков отказа да коментира кой може да бъде избран за последния трети мандат за съставяне на правителство – дали на БСП, на Демократична България или на „Български възход“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img