Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кому е нужно възстановяване статута на Правителствена болница, питат лекари

Снимка: БГНЕС

Възстановяването на паразитната структура, озаглавена „правителствена болница“ е пореден, тъжен пример за липсата на ясна концепция за развитието на здравната система в България. Това се казва в открито писмо от Български лекари за ново здравеопазване, изпратено до председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Според авторите на писмото това показва отсъствието на елементарни принципи за изграждане на равнопоставен модел за здравни услуги.

Ние смятаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и смислено обяснение защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на определен, тесен кръг от хора – президент, вице-президент, председател на Народното събрание, министър-председател, главен прокурор, евентуално и депутати, се казва в писмото.

По изчисленията на сдружението всички те са едва ¼ от контингента на всеки редови, общо-практикуващ лекар. Какво точно обуславя необходимостта от разкриване на 140 болнични легла, питат недоволстващите от възстановяването на статута на правителствена болница.

Как бихте обяснили факта, че при съществуващ персонал от 900 души, за всеки депутат се очаква да се грижат поне три медицински лица и то непрекъснато, без значение дали той има нужда от това? В условията на повсеместен кадров дефицит в страната всичко това звучи гротесктно, констатират българските лекари.

Как може да говорите за равнопоставеност, ако това звено се очаква да получава допълнително, целево финансиране от държавния бюджет, недоумяват лекарите.

Те предлагат в т.нар. „триъгълник на властта“ да се изгради амбулаторна практика с един или двама общопрактикуващи лекари, които да обслужват контингента на правителствена болница.

Ако имате необходимост от конкретни насоки как точно да стане това, може да се обърнете към вашия колега Лъчезар Иванов – той има богат, личен опит, пишат българските лекари, визирайки депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Припомняме, че през декември 2018 г. правителството прехвърли Правителствена болница на Софийския университет.

На 1 февруари 2019 г. болница „Лозенец“ бе окончателно преструктурирана.

От партия АБВ заявиха и желание да участват в създаването на енергийната стратегия заедно с парламентарно представени партии. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференцията.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img