Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Коментар от Албания: Рама е прав, Албания е горда, България се държи като побойник

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Когато албанският премиер Еди Рама говори на пресконференция на Срещата на върха на Западните Балкани вчера следобед в Брюксел, аз се подготвих за приключение и не очаквах да се съглася с него. И все пак ето ни тук, пише албанското издание „Екзит“.

Рама е известен със своя безпрекословен, доста груб начин на говорене, често в ущърб на други политици, гражданско общество или медии, но този път негова жертва беше ЕС и той беше прав да се насочи към тях.

Съжалявам ги. Надявам се, че можем да им помогнем„, каза Рама; той изрази своята „дълбока скръб“ за ЕС, като каза, че духът на разширяването е „крив“.

Но той не спря дотук. Той говори за „импотентността“, „позора“ и „срама“, които България трябва да изпитва и обвини съюза, че не е в състояние да освободи двама заложници. Той се зае с въпроса за Косово и липсата на визова либерализация и дори критикува своя приятел, сръбския президент Александър Вучич, за начина, по който се отнася със страната.

Срещата на върха в четвъртък бе катастрофален провал. Нямаше безвизово пътуване за Косово, нямаше реални призиви към Сърбия относно санкциите, нямаше преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония, нямаше статут на кандидат за Босна и Херцеговина, беше отменена пресконференцията на лидерите на ЕС и дори нямаше писмено изявление.

Но въпреки това Албания си тръгна с високо вдигната глава. Нямаше умолявания, никакви молби и никакво признаване на поражение. Рама разказа на света, без да се дразни, с малко хумор и без никакво отчаяние.

Хората гледат твърде дълго на кандидатите от Западните Балкани със съжаление. Неуспехът им да напреднат е повод за шеги и голяма част от останалата част от блока смята, че страните в региона буквално отчаяно искат да се присъединят и ще направят всичко, за да го направят.

Албания е една от най-проевропейските страни в региона, както каза Рама, това е като „религия“ за албанците. Но това не означава, че са готови да пожертват гордостта си.

Албания, поне на хартия, изпълни всички условия. Тя направи опит за реформи и постигна известен напредък. Обеща да поддържа ценностите на ЕС и макар че доста често пропуска целта, мисля, че можем да кажем, че нещата са по-добри, отколкото преди 10, 15 или 30 години.

Ако Рама на сцената говореше само за разочарование и надежди, той щеше да накара страната и нейния народ да изглеждат слаби пред цяла Европа. Но като стои там и казва на всички най-високопоставени дипломати, политици и световни медии от блока истината – че в момента ЕС е бъркотия – беше най-добрият начин да се направи това.

Дипломатите и лидерите на ЕС са свикнали да им се угажда. Те са свикнали на хълцане, подлизурство, внимателно написани речи и позиции, политическа коректност и банални думи.

Те не са свикнали хората да ги призовават и да ги карат да отговарят или да налагат критика, особено колега – в случая лидер на европейска държава. Те със сигурност не са свикнали някой от Балканите и държава извън ЕС (която всички знаем, че те възприемат като по-малка) да използва твърд и изключително критичен език срещу тях.

Но може би някой трябваше да го направи по-рано, отколкото късно. Щастливи сме, че това беше албанец. Албания попадна в заглавията, коментари бяха публикувани на целия континент и по-далеч, а мнозина в Брюксел му се възхищаваха за неговата позиция.

Да, Албания и регионът се нуждаят от ЕС. Да, трябват ни средства. Да, имаме нужда от възможностите и ползите, които членството носи, но не за сметка на гордост, достойнство и чест.

Той беше прав да атакува и България. София се държи като побойник, неподготвен за компромис и проектира собствените си вътрешнополитически провали, вкоренени в шовинизъм и национализъм, върху друга държава. Защо милиони хора трябва да страдат от продължителна несигурност, водеща до масова имиграция и дълбоки обществени разриви, защото друга страна не може да подреди вътрешната си политика?

Въпреки че не съм съгласен с приятелските отношения със Сърбия или каквото и да било, което излиза от устата на Вучич, виждам, че докато е изправена пред мечтата за ЕС, Албания се е стремяла да укрепи регионалните мрежи. В крайна сметка отчаяните времена изискват отчаяни мерки.

Смятам ли, че вчерашната реч ще промени нещо? Не. Вярвам ли, че дипломатично това беше най-умният ход? Времето ще покаже. Но смятам ли, че това трябваше да се каже и напусна ли Албания с непокътнато достойнство? Абсолютно.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img