Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Снимка: Stock

Младите двойки в Китай, които планират „евтини“ сватби, вместо традиционни банкети със стотици гости, се превърнаха в един от най-популярните онлайн хитове, след като статия, призоваваща за по-икономични сватби, беше публикувана от правителствения орган, отговарящ за правата на жените, предава „Ройтерс“.

Статията на Общокитайската федерация на жените, включена в „горещия списък“ на китайската търсачка Baidu във вторник, казва, че двойките са изтощени от разходите и времето, необходими за големи сватби.

Промените включват отказ от ритуали като наемане на луксозни коли, луксозни фотографи и сувенири за гостите, вместо това се предлага избор на малко парти за семейството и близки приятели.

Една интервюирана двойка каза, че е похарчила около 6 000 юана (831 долара) за сватбата си, което е значително по-малко от традиционните сватбени банкети, които могат да струват над 200 000 юана (27 700 долара).

Преминаването към по-прост стил е важно за развитието на добри бъдещи обичаи, се казва в статията.

„От социална гледна точка екстравагантните празненства на щастливи събития са лош навик… нарастването на минималистичните сватби отговаря на търсенето на пестеливи сватби и ще помогне за развитието на добри традиции.“

Публикацията идва, когато броят на новите бракове в Китай скочи с 12,4% през 2023 г. в сравнение с година по-рано, слагайки край на почти десетилетие на спад, тъй като много млади двойки се ожениха след забавяне на сватбата си поради пандемията от COVID-19.

Политиците се борят се стремят да обърната тенденцията за спад на новородените, след като населението на Китай спадна за втора поредна година през 2023 г.

Нивата на браковете в Китай са тясно свързани с раждаемостта, което вдъхва известна радост на политиците, че повишаването на браковете може да доведе до раждането на повече бебета и да смекчи спада на населението през 2024 г.

Китайският премиер Ли Цян обеща през март страната да работи за „благоприятно за раждане на деца общество и да насърчава дългосрочно, балансирано развитие на населението“, както и да намали разходите за раждане, родителство и образование.

Много млади двойки отлагат брака и раждането на деца поради високите разходи. Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете спрямо неговия БВП на глава от населението, анализира известен китайски мозъчен тръст през февруари.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

FT: НАТО и ЕС натискат Гърция и Испания да предоставят ПВО на Украйна

Гърция и Испания са подложени на силен натиск от...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img