Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Без свобода нищо друго няма стойност

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

В многовековната история на България има много примери за духовно величие, героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода. Това е 3-ти март 1878 г. Това заяви Кирил Петков в изказването му по случай националния ни празник – Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава.

Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост. Минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание.

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, пише Христо Ботев и начертава пътя на саможертва в името на свободата.

Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден.

Свободата не идва даром. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини – руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img