Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Снимка: EPA/STRINGER

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие на временно окупирания полуостров, след като беше ударен от украинските служби за сигурност. Това заяви шефът на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк в интервю за ICTV, цитирано от „Укринформ“.

По едно време получихме задача от президента на Украйна да прекъснем пътищата за военно снабдяване на противника в тази посока. Всъщност бяха проведени две успешни операции. Сега не използват Кримския мост за доставки на оръжие. Преди нашите успешни атаки, през моста на ден минаваха от 42 до 46 влака с оръжие и боеприпаси, днес са от 4 до 5 влака. Четири от тях превозват пътници и още един – потребителски стоки. Тоест, врагът не използва моста днес изобщо за доставка на оръжия и средства за унищожение„, каза той.

Според шефа на СБУ обаче руснаците работят по ремонта на Кримския мост.

В момента там са повредени подпорите и така наречените гърбове, на които стоят. Когато се възстановят, може би пак ще започнат да си мъкнат боеприпасите по този мост. Тогава още веднъж ще им изпратим поздрави. Всичко трябва да бъде насрочено точно„, каза Малюк.

Той добави, че агенцията има потенциала да унищожи напълно Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с континентална Русия.

Освен това ръководителят на СБУ сподели някои подробности от първата бойна операция за атака на Кримския мост.

Започнахме да работим по плана на мисията още през март 2022 г. И той беше успешно изпълнен на 8 октомври същата година, ден след рождения ден на Путлер„, каза Малюк.

Според шефа на агенцията това е била предизвикателна операция, така че екипът от нейните ръководители е извървял „много трънливи пътеки„, за да я изпълни до съвършенство.

Оперативните служители на СБУ са използвали самоделни взривни устройства, скрити в ролки от пластмасово фолио, тоест 21 тона в тротилов еквивалент.

Припомняме, че украинските атаки в Крим продължават.

Русия няма да приеме съществуването на държава по границите си, която е готова да превземе Крим и нови региони по всякакъв начин, включително със сила.

Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от „Интерфакс“.

Те, например, искат да вземат нашия Крим със сила. Как можем да допуснем съществуването на нашите граници на държава, която има документирано намерение да използва всякакви методи, за да ни отнеме Крим? Дори не говоря за нови региони, каза той в интервю за портала aif.ru. За нас е важно да спрем процеса на накърняване на нашата сигурност, да изключим възможността в следващата европейска „стая“, близо до нашите граници, да съществува държава, която има агресивни стремежи към нас, държава с националистически пълнеж, където националисти са проникнали във властта„, отбеляза Песков.

Говорейки за плановете на Киев да проведе „среща на върха за мир„, на която ще бъде обсъдена „формулата на Зеленски“ за разрешаване на конфликта, представителят на Кремъл отбеляза, че много страни искат да допринесат за мирното разрешаване на ситуацията около Украйна и са готови да се присъединят различни формати.

Ние също разбираме това и приветстваме това отношение. Но възможно ли е да се реши украинският проблем без участието на Русия? Отговорът е недвусмислен – невъзможно е„, каза той в тази връзка. Според него подобна дискусия без участието на Русия е „абсурдна и безсмислена„.

Песков също така заяви, че

Украйна се е превърнала в инструмент в ръцете на колективния Запад, с помощта на който те възнамеряват да окажат натиск върху Русия, да я оставят на ръба на развитие във всеки смисъл и ако е възможно да я довършат.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img