Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Снимка; EPA/SALVATORE DI NOLFI

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в понеделник, че животът на много политически затворници в Русия, включително този на нейния съпруг, след смъртта на Алексей Навални в арктическа наказателна колония миналата година месец.

Кара-Мурза, който осъди войната на Русия в Украйна и лобираше за западни санкции срещу Москва, беше осъден на 25 години затвор миналия април по държавна измяна и други обвинения, които отрече, сравнявайки делото срещу него със сталински показен процес.

Това беше най-тежката присъда, наложена на опозиционен политик от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Разбирам, че животите на много хора, които днес се озоваха зад решетките заради противопоставянето си на режима, много животи са в опасност„, каза Евгения Кара-Мурза, директор по застъпничеството във Фондация „Свободна Русия“, организация на гражданското общество.

Това не е само животът на моя съпруг, който наистина е дългогодишен противник на режима, но и животът на силни и гласови противници на Владимир Путин„.

Навални , най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, почина в затворнически лагер на 47-годишна възраст на 16 февруари, предизвиквайки обвинения от поддръжниците му, че е бил убит. Кремъл отрече всякаква държавна намеса в смъртта му.

Евгения Кара-Мурза каза, че други активисти, включително Александра Скочиленко, която бе арестувана за протест срещу войната в Украйна чрез замяна на етикетите с цените в супермаркетите с призиви за спиране на конфликта, и Алексей Горинов , областен съветник на Москва, също вкаран в затвора за критикуване на инвазията на Русия, също са в риск.

Владимир Кара-Мурза, който страда от неврологично заболяване, след като оцеля при два опита да бъде отровен, беше преместен в нова наказателна колония в Сибир през януари и поставен в изолация, каза съпругата му.

„Сега той е държан от същите хора, които се опитаха да го убият два пъти в миналото„, каза Евгения Кара-Мурза.

Тя каза, че съпругът й е държан в малка килия с размери около шест квадратни метра, с легло, прикрепено към стената през деня, за да му попречи да лежи, и едно столче без облегалка. Не му е позволено да приема телефонни обаждания или посещения.

Миналия декември, преди трансфера си, Кара-Мурза проведе кратък телефонен разговор с трите си деца.

Имаме три деца и това беше 15-минутен телефонен разговор, което означаваше, че всяко от тях има по пет минути по телефона с баща си„, каза Евгения Кара-Мурза.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img