Канада прави преглед на своите разпоредби за канабиса

Екип на News24sofia.eu
Views 1748
0 0

Властите в Канада в четвъртък започнаха дългоочаквано преразглеждане на своите разпоредби за канабиса. Това се случва четири години, след като страната стана първата голяма икономика, която легализира употребата му за развлечение, съобщи АФП.

Експертна група, ръководена от Морис Розенберг, бивш заместник-министър на правосъдието, трябва да измери въздействието на легализацията върху младежта, коренното население и други, както и икономиката и незаконния пазар, които новият режим трябваше да измести.

Панелът също така трябва да проучи регулаторните тежести върху индустрията и да определи дали трябва да се поддържа отделна рамка за медицинската марихуана – която е законна от 2001 г. – за да се осигури достъп на пациентите.

Задължителният преглед, който идва с една година закъснение поради пандемията, се очаква да отнеме 18 месеца.

Индустрията се оплака от изключително високи данъци върху канабиса, изобилие от магазини – както лицензирани, така и нелицензирани – и ограничения върху рекламата и маркетинга, които затрудняват конкуренцията с черния пазар.

На пресконференция министърът на здравеопазването Жан-Ив Дюкло каза, че предварителните данни тази година показват, че 69 процента от пазара на канабис се е преместил от незаконни източници към законни, регулирани доставчици.

Преразглеждането, каза той, ще помогне на правителството „да засили закона (за канабиса), така че да отговаря на нуждите на всички канадци, като същевременно продължава да измества незаконния пазар“.

Министърът на зависимостите Каролин Бенет каза: „Знаехме, че младите хора са изложени на повишен риск от вреди от канабиса, като проблеми с психичното здраве, включително зависимост и разстройства, свързани с тревожност и депресия.“

Кампаниите за осведомяване на обществеността, каза тя, са направили „младите хора по-наясно с вредите от консумацията на канабис“, но тяхното ниво на потребление не е спаднало след легализирането, както се надяваше.

По-скоро тя остава относително стабилна, каза тя.

Според правителствени данни 25 процента от населението, или 9,5 милиона канадци, са употребявали канабис през 2021 г., което е малко по-малко от предходната година.

Припомняме, че през 2018 г., Канада стана втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса.

Притежанието на канабис за първи път се превръща в престъпление в Канада през 1923 г., но за медицинска употреба марихуаната е легализирана от 2001 г.

Уругвай е първата държава в света, която легализира марихуаната за развлечение през 2013 г. Няколко американски щата също премахнаха забраната.

В Канада на публични места се разрешава притежание на марихуана до 30 грама, а в домашни условия е неограничено или до 150 грама само в Квебек.

Тези, които продават марихуана на деца, могат да влязат в затвора до 14 г.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мъж лежа 17 часа в безпомощно състояние край "Пирогов"

Мъж в безпомощно състояние лежа повече от 17 часа до кофи за боклук в близост до болница „Пирогов“ в София, съобщи bTV. Получил е помощ единствено от хората, които са го открили. Той е без лични документи и във видимо лошо здравословно състояние. Не може и да говори. Кризисният център […]