Какво се иска в пленарна зала – хартиена бюлетина, машина и дрегер

Дебатът за манипулациите на изборите

Views 50729
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Народните представители удължиха работното си време днес до приемане на промените в Изборния кодекс на второ четене. Предложението беше на Десислава Атанасова от ГЕРБ, макар и с протест от страна на „Продължаваме промяната“.

След 30-минутна почивка, поискана от Асен Василев, започна основният дебат по параграф 17, който засяга връщане на смесеното гласуване – с хартиена бюлетина и машина.

Пръв в дебата бе Асен Василев, който каза, че „хартиеният вот се организира с чували и с пари“ и затова ПГ на ПП са „против“ него.

Ерджан Ебатин от ДПС коментира, че „се случвало така, че манипулацията била винаги в тяхна полза„.

Думите на Бойко Рашков от ПП, бивш министър на МВР, доведоха до спор и искания на дрегер в залата. „Тези, които ходят с куфарчета, има срещу тях около 350 000 наказателни дела само за една година. Тези хора говорят за честни избори„, възмути се той. Рашков даде за пример, че лидерът на ДПС бил избран с рекорд по подвижни урни и по този повод има документи.

Йордан Цонев защити Карадайъ с реплика към Рашков „откровен лъжец„. „Ако бях – щях да си изям дипломата на площада. Ако искате да спрете хартиения вот, не става с милиционерщина, а със закони„, обясни той и поиска дрегер за Бойко Рашков. Това искане отклони дебата за около 15-ина минути в спор за трезвеността, водата и кафето на банките на депутатите.

След което Асен Василев отвърна, че няма как да са в залата ДПС, ако има честни избори, а са там, благодарение на хартиената бюлетина.

Никола Минчев от ПП уточни, че парламентарната група няма да подкрепи връщане на бюлетината. Той акцентира на недействителните бюлетини на изборите – на местни и парламентарни. Александър Иванов защити, че ГЕРБ не искат да се върнат хартиените бюлетини, а смесеният избор.

Дебатът продължава.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

НС отмени машините за редовни избори, после ги върна

Към 15 ч. ПГ на „Продължаваме промяната“ предложи процедура по прекратяване на заседанието на парламента, който води дебат по промените в Изборния кодекс на второ четене. От сутринта депутатите се заеха с гласуването на промените, които връщат смесеното гласуване и хартиената бюлетина. „Когато се насили волята на българския народ… последния […]