https://www.gerb.bg/bg

Израел уволни двама офицери заради убитите хуманитарни работници

Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Израелско разследване на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа тази седмица откри сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, в резултат на което двама офицери бяха уволнени и висши командири официално порицани, предава „Ройтерс“.

Разследването установи, че израелските сили погрешно са допуснали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас„, когато нанесли удар с дрон срещу трите превозни средства на групата за хуманитарна помощ на „Световната централна кухня“ (WCK), и че стандартните процедури са били нарушени.

Ударът върху транспортните средства за оказване на помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал поради погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и нападение, което противоречи на стандартните оперативни процедури„, се казва в изявление на военните, публикувано в петък.

В него се каза, че началник-щаб на бригада с чин полковник е бил уволнен, както и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор и са наложени официални порицания на висши офицери, включително генерала начело на Южното командване.

Израелската армия използва изкуствен интелект, за да помогне с идентифицирането на цели за бомбардировки в Газа, CNN разкри по-рано в четвъртък, цитирайки разследване на +972 Magazine, Local Call и шестима служители на израелското разузнаване, според които човешката намеса при подбора на цели е „минимален“.

Един служител, пожелал да запази анонимност, сподели „че човешкият персонал често служи само като „гумен печат“ за решенията на машината“ и обикновено посвещава само около 20 секунди на всяка цел – като се увери, че са мъже – преди да разреши бомбардировка.

Известният готвач Хосе Андрес, основател на благотворителната World Central Kitchen (WCK) заяви пред „Ройтерс“ в емоционално интервю в сряда, че израелската атака, при която бяха убити седем от неговите хуманитарни работници в Газа, е била насочена към тях „систематично, кола по кола“.

WCK е поддържала ясна комуникация с израелските военни, които според него са знаели движенията на неговите хуманитарни работници.

Това не беше просто лош късмет, когато е била хвърлена бомба на грешното място, каза Андрес, с което опроверга изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за неумишлен удар.

Убийството на седемте хуманитарни работници, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша, двойно гражданство на САЩ, Канада и палестински колега, предизвика глобално възмущение тази седмица.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg