Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иван Костов: Примитивият национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Снимка: БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма даде резултати.

Тази позиция изрази бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001) в интервю за радио „Дарик“. Той коментира усложнените дипломатически отношения между Скопие и София.

Като министър-председател през 1997 г. Костов заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита възможност за решаване на спорните проблеми и нормализация на отношенията.

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие, посочи Костов и уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем.

Според него политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Той смята, че страните членки са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия.

„Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват“, отбеляза той.

Костов заяви, че преговорите със Скопие трябва да продължат, но с променен фокус – договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция. Според Костов България трябва да засили дипломатическата си активност в ЕС с ясни аргументи на основата на европейските принципи.

Бившият премиер предложи да не се спори за историята, а България да настоява за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Костов смята, че това би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано, който и да дойде на власт.

„Така стана с нас – първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години“, припомни той.

Според него изключително важно е да се стартират инфраструктурните проекти – Коридор №8 и ж.п. линията между двете държави и фактът, че до този момент това не се е случило е едно от доказателствата, че Скопие не разбира добросъседството така, както то се разбира в европейските страни.

Вчера Каракачанов заяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.

Другата седмица ЕС може да вземе решение за евентуално започване на преговори за еврочленство със Скопие.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img