https://www.gerb.bg/bg

Иван Гешев награди 7 граждани, помогнали на катастрофиралите сръбски деца

С награди за проявен висок граждански дълг и доблест бяха отличени 7 граждани, помогнали на пострадалите при автобусната катастрофа от средата на август сръбски деца в първите моменти преди инцидента. Отличията на церемонията, организирана от Прокуратурата, бяха връчени от главния прокурор Иван Гешев и посланика на Сърбия у нас Желко Йович.

Благодаря за възможността да се обърна към българските граждани, които чувствам като братя и сестри, които са помогнали на сръбските граждани, на сръбските деца в най-тежките моменти след катастрофата. Искам да се обърна към вас от две позиции – като посланик на Сърбия с едно голямо „благодаря“ от името на президента Вучич, от името на министър-председателя Бърнабич, от името на всичките ни министри и институции. От другата страна се обръщам като обикновен човек, като гражданин на Сърбия. С едно също искрено и голямо „благодаря“ от името на не стотици хиляди, а на милиони сръбски граждани, които са впечатлени и трогнати от това, което сте направили. Благодаря, че преди този светъл християнски празник Успение Богородично ни припомнихте какво значат тези големи думи – любов към ближния, жертвоготовност, благодарност„, изрази благодарности сръбския посланик.

И изрази съжаление, че именно в подобни лоши времена българският и сръбския народ разбират колко са близки и еднакви.

За съжаление живеем във времена, когато добрата новина е лошата новина и поради редица причини, това, което е лошо, се представя за добро. Когато бях на мястото на катастрофата си мислих, че и този случай мина по тази линия като много други такива. И след няколко дена всичко се забравя. Забравя се, че бяха направени много добри неща от вас и от институциите. Затова ние от ръководството на Прокуратурата решихме да организираме това събитие. Защото смятаме, че доброто не трябва да се забравя, а трябва да се повтаря. За да припомним какви са традиционните балкански, християнски ценности, да не забравяме, че на първо място сме хора. За да правим разлика между добро и лошо„, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев.

Наградените са д-р Христо Стефанов, спрял на мястото на инцидента и оказал първа помощ на пострадалите деца, Петър Канев, транспортирал с автомобила си до болницата някои от децата, Живко Стамболиев, помагал на ранените и претърсвал автобуса са останали вътре пътници, Ивелина Шкембиева, медицинска сестра, помагала на ранените, Илиян Шмилев, един от първите, спрели на мястото на катастрофата и изваждал пътници от него, Теодор Бочев, оказал също първа помощ на ранените, както и д-р Антон Елкин, оказвал също съдействие за третиране на раните.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg