Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран посочи условието си за продължаване на преговорите със САЩ по ядрената сделка

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, когато получи гаранции от САЩ за икономическите ползи от тази стъпка.

Това заяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи.

От април 2021 г. насам Иран води добросъвестни преговори с другите страни за възобновяване на пълното изпълнение на споразумението. Постигането на тази цел се забави, тъй като САЩ все още не са решили да дадат гаранции, че Иран ще получи икономическите ползи, обещани от споразумението„, каза той.

Той заяви, че щом САЩ „вземат правилното решение“, Иран ще възобнови пълното изпълнение на мерките, свързани с ядрената програма, съгласно споразумението от 2015 г.

През 2015 г. Иран, САЩ, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и Китай подписаха Съвместния всеобхватен план за действие. Държавите – страни по сделката, се споразумяха да не налагат санкции на Техеран в замяна на отказа му да разработва ядрени оръжия, ограничаване на степента на обогатяване на уран и достъп на инспекторите на МААЕ до иранските ядрени съоръжения.

Вашингтон се оттегли от сделката през 2018 г. по време на президентството на Доналд Тръмп, позовавайки се на нарушаването на споразумението от страна на Техеран. В отговор Иран обогати уран над разрешеното ниво.

През есента на 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън заяви готовността си да се върне към спазване на условията на ядреното споразумение, ако Иран предприеме подобни стъпки.

Разговорите се проведоха в Доха в края на юни. Американската страна беше представена от специалния пратеник Робърт Мали, а иранската – от заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани. Енрике Мора, политически директор на Службата за външна дейност на ЕС, изпълняваше функциите на координатор.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img