Иран посочи условието си за продължаване на преговорите със САЩ по ядрената сделка

News24sofia.eu

Сближаване на позиции

Views 528
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, когато получи гаранции от САЩ за икономическите ползи от тази стъпка.

Това заяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи.

От април 2021 г. насам Иран води добросъвестни преговори с другите страни за възобновяване на пълното изпълнение на споразумението. Постигането на тази цел се забави, тъй като САЩ все още не са решили да дадат гаранции, че Иран ще получи икономическите ползи, обещани от споразумението„, каза той.

Той заяви, че щом САЩ „вземат правилното решение“, Иран ще възобнови пълното изпълнение на мерките, свързани с ядрената програма, съгласно споразумението от 2015 г.

През 2015 г. Иран, САЩ, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и Китай подписаха Съвместния всеобхватен план за действие. Държавите – страни по сделката, се споразумяха да не налагат санкции на Техеран в замяна на отказа му да разработва ядрени оръжия, ограничаване на степента на обогатяване на уран и достъп на инспекторите на МААЕ до иранските ядрени съоръжения.

Вашингтон се оттегли от сделката през 2018 г. по време на президентството на Доналд Тръмп, позовавайки се на нарушаването на споразумението от страна на Техеран. В отговор Иран обогати уран над разрешеното ниво.

През есента на 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън заяви готовността си да се върне към спазване на условията на ядреното споразумение, ако Иран предприеме подобни стъпки.

Разговорите се проведоха в Доха в края на юни. Американската страна беше представена от специалния пратеник Робърт Мали, а иранската – от заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани. Енрике Мора, политически директор на Службата за външна дейност на ЕС, изпълняваше функциите на координатор.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Службите подслушвали топ журналист в Гърция

Шпионски скандал се заражда в Гърция