Храните у нас поскъпнали от 25 до 50% – заради скъпите горива и долар

Екип на News24sofia.eu
Views 1600
0 0
Снимка: Ангел Димитров, News.bg

Основните хранителни стоки поскъпват главно поради по-скъпия долар и по-скъпите енергоносители. Увеличението на цените на хранителните стоки в България за изминалата 2022 г. е в диапазон 25-50%. Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов на пресконференция в БТА.

По думите му поскъпването на стоките в България не е заради липсата суровини, а на по-скъпите енергоносители и на по-скъпия долар – заради по-голяма част от вносните стоки. Апокалиптичните прогнози за страшна година и страшна зима не се оказали верни, тъй като пазарната логика е малко по-различна, обясни Симов. „Ние не можем да имаме проблем с олиото, фуражите и с хляба, защото произвеждаме стоката и я изнасяме. Проблем може да има Западна Европа“, коментира той.

Симов посочи, че суровините не поскъпнали много през 2022 г., но поскъпването на хранителните стоки е заради цените на електроенергията, природен газ и горивата.

През 2022 г. е имало по-голяма активност в сравнение с годината с множество оферти „купува-продава“, а обект на сделките са били консервирани храни – зрял боб, леща, зелен грах, консерва домати, консерва паприкаш, компоти, пастет, русенско варено, гювеч и др. В началото на 2022 г. цената на слънчогледовото олио на най-представителния пазар в световен мащаб – борсата в Ротердам била 1400.00 щатски долара за тон. В следствие на избухналата война в Украйна софийската стокова борса наблюдава рязко увеличение и в началото на месец март тя достигнала 2350.00 щатски долара за тон. В края на годината цената се успокоила до 1 280.00 щатски долара за тон и така на годишна база има намаление от 8%.

Поради затруднения износ цената на суровото слънчогледово масло в Черноморския регион се покачила рязко през месеците април и май. В Украйна например експертните котировки на маслото се увеличили с 53% до 1950-2000 долара за тон.

Спад от 16% се наблюдава и при експортните котировки на суровото слънчогледово масло на руския пазар – до 1125-1165 долара на тон. И в Русия, и в Украйна цената на суровото слънчогледово масло в Черноморския регион се покачила рязко през месеците април и май достигайки 1950-2000 долара за тон.

В България за разглеждания период цената на слънчогледовото олио в бутилки по литър без ДДС се увеличила с 28%. Като в началото на годината цената на едро е 3.50 лв. за бутилка, то към настоящия момент е средно 4.47 лв. за бутилка.

Друга борсова стока, която се е покачила е захарта с 8% за бялата рафинирана захар. На българския пазар през месец януари 2022 г. бяла рафинирана захар в пакети по 1 кг. се предлагала на едро на средна цена от 1.38 лв., а в края на 2022 г. цената ѝ достигнала до 2.13 лв. без ДДС, което е увеличение на цената на захарта с 54%.

Оризът в пакети по 1 кг. се предлагал на едро на средна цена от 1.89 лв. в началото на 2022 г., а в края на годината цената на ориза достигнала до 2.40 лв. без ДДС при увеличение от 27%.

Брашното като типична борсова стока също отбелязва увеличение. На българския пазар брашно тип 500 в пакети по 1 кг. се предлагал на средна цена от 1 лв. за килограм, а в края на годината достига до 1.16 лв. без ДДС. Цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж през разглеждания период скочила със 122 евро. Голямо е и поскъпването на царевицата от САЩ.

Във връзка с търговията в подкръг „Зърно“ Софийската стокова борса посочи, че в края на февруари цената на пшеницата в Чикаго се е покачила с 45 на 100, което е най-драстичното седмично поскъпване за цялата история на най-голямата зърнена борса в света.

По отношение на търговията в подкръг „Индустриални стоки“, Софийската стокова борса отчете, че в началото на 2022 г. Средната цена на суровия петрол била 79 долара за барел и достигна към настоящия момент 85 долара за барел. По разбираеми причини в началото на войната в Украйна цената достигна до 130 щатски долара за барел и се задържа на нива от над 100 долара за барел до месец септември.

В групата на течните горива активно се търгуваха различни видове бензин – А95Н, А98Н, А100Н. Цените, на които се сключваха борсови договори за бензин А95Нв началото на годината са от 1860 до 2020 лв. на хиляди литри без ДДС, а в края на годината в диапазон от 2130 – 2308 лв. на хил. л. без ДДС, като увеличението е от 15%.

Сключиха и се и множество сделки и за газ, като в началото на годината сделките били в диапазон 1080 – 1150 лв. на хил. л., а в края на годината сделките са от 940-1050 лв. на хил. л.

Васил Симов отчете в заключение, че през изминалата година въпреки трудностите Софийската стокова борса успяла да отчете добра в борсово отношение година – с ръст в оборота от 647 млн. лв. от сделки. Борсите и пазарите при всички положения вършат своята работа, доволен е Васил Симов. Типичните борсови стоки – горива, метали и суровини са с най-голям оборот, на второ място е търговията със зърно (пшеница, царевица и слънчоглед) и на трето място са хранителните стоки. Над 1 млн. лв. са сделките за стоковата борса от традиционните борсови хранителни стоки.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

Спазили сме решението на НС до буква