Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Глобяват ТЕЦ „Марица 3“ заради мръсния въздух в Димитровград

Министърът на околната среда и водите Асен Личев проведе среща за набелязване на мерки по повод сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград.

Заедно със заместник-областния управител на Хасково Виолета Желева и директора на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова той обсъди краткосрочни действия за разрешаване на проблемите, свързани с работата на „ТЕЦ Марица 3“.

ТЕЦ-ът възобнови дейността си през май тази година, а на 4 декември временно спря работа до отстраняване на технологични проблеми, за което ръководството на дружеството уведоми официално екоинспекцията в Хасково.

Екоминистърът посочи, че на 26 октомври на „ТЕЦ Марица 3“ е издадено актуализирано комплексно разрешително от директора на Изпълнителната агенция по околна среда с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. Актуализираното разрешително обаче се обжалва от гражданската инициатива „Дишай, Димитровград“. Обжалването не спира работата на предприятието, а спира действието на актуализираното разрешително и реално блокира въвеждането на тези по-строги условия, с които в по-голяма степен са защитени интересите на гражданите, уточняват от МОСВ. По този начин до 4 декември предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври тази година.

Личев настоя да се проведе нова среща с хората в Димитровград и да се набележат краткосрочни мерки по проблема. От своя страна заместник-областният управител на Хасково обясни, че такава среща е договорена вчера от областната управа заедно с граждани и представители на Община Димитровград, РИОСВ – Хасково и ИАОС. На нея ще бъде обсъдено какви действия могат да се предприемат по време на плановия ремонт, който се извършва в момента от оператора на „ТЕЦ Марица 3“, за да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух в града.

На срещата беше представена контролната дейност на РИОСВ – Хасково, извършена заедно с регионалната лаборатория към ИАОС.

Заради сигнали за замърсяване на въздуха след възобновяване на работата на „ТЕЦ Марица 3“ са били извършени 15 проверки на място. Дадени са 3 предписания и на оператора са съставени 4 акта – два по Закона за чистотата на атмосферния въздух и два по Закона за водите. Издадени са 2 наказателни постановления на стойност 30 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително и 4000 лв. за неизпълнение на предписание за спазване на изискването, количеството на използваната биомасата да не надвишавa 20% от общото количество на използваното гориво. Освен автоматичната измервателна станция в района е поставена и мобилна станция за следене на показателите за качество на атмосферния въздух.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img