ГЕРБ с три въпроса към Радев преди датата на изборите

Views 13393
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ призоваха президентът Румен Радев, който провежда среща с ЦИК за датата на предсрочните парламентарни избори, да отговори на три важни според тях въпроса.

На трибунка в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че въпреки сериозните страсти по бюджетната процедура в парламента, ГЕРБ се интересуват от предстоящите извънредни предсрочни избори. В момента се провежда среща между ЦИК и Радев по отношение на възможните дати за изборите, по механизма за осигуряване на средства и за начина на гласуване на изборите, посочи тя.

„Демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да лишаваш от права“, категорична бе Атанасова.

По думите ѝ с последните изменения в Изборния кодекс лишили гражданите от права. Все още има време, но поради липсата на информация кога ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, парламентът трябва да вземе спешни решения, настоя Атанасова.

ГЕРБ държи да знае становището на президента по въпросите за промените в Избирателния кодекс, внесени от ексуправляващите.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков представи и въпросите:

  1. Президентът и ЦИК ще обсъдят ли дали техническите устройства ще бъдат собственост на страната или частна фирма? Софтуерът на машините за гласуване ще се прави ли от българската държава или от частна фирма?
  2. Машините за гласуване в изборните секции в чужбина ще бъдат ли обслужвани от български граждани?
  3. Ще се знае ли кое техническо лице отговаря за машините за гласуване и за флашката. Ще бъдат ли броени всички разписки във всички секции?

От своя страна зам.-председателят на парламента Росица Кирова посочи, че отговорност на всеки един политик е изборите да бъдат с максимална представителност и с по-висока избирателна активност. С действията си както президентът, така и всички партии в парламента, трябва да се опитаме в оставащите часове да направим така, че българските граждани да дадат вота си за онзи, който може да им отговори на доверието и да изпълни политиките си.

Припомняме, че в това Народно събрание ПГ на ГЕРБ/СДС внесе проектозакон за промени в Изборния кодекс, с които предложиха да се върнат хартиените бюлетини, техническите лица, надзираващи машините в чужбина, да бъдат единствено и само български граждани и н трето място – машините и софтуерът да станат собственост на държавата. От ГЕРБ оспорваха и промените в ИКгласувани в 45-то Народно събрание, пред Конституционния съд, който обаче не се е произнесъл все още.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Димитър Иванов: Кой ще понесе отговорността, когато удари пикът на инфлационния ураган

„Страната и благосъстоянието на българите са в менгемето на политическа криза, наивни обещания и идващ инфлационен ураган. Политиката на следващото правителство трябва да бъде свързана с борбата срещу инфлацията„. Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов. Той попита кой ще понесе отговорността, когато удари пикът на инфлационния ураган. „Този

Read More »