Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ гледа към правителство на широка коалиция, но без „Възраждане“

Това, че сме критични един към друг, не означава, че не можем да се обединим по важни приоритети. Това заяви бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БиТиВи.

ГЕРБ са отговорни и няма как да кажат, че ДПС не са евроатлантическа партия, защото са такава. С „Възраждане“ не мисля, че има какво да говорим по геополитика, но когато става въпрос за правителство, което трябва да бъде с ясна геополитическа ориентация, ГЕРБ не виждат „Възраждане“ в бъдещ кабинет.

Захариева приема като позитивен сигнал мълчанието на „Продължаваме промяната“ към настоящия момент. Изказването на Атанас Атанасов е бягане от отговорност, според нея.

Екатерина Захариева е на мнение, че все още е рано да се говори кой ще е бъдещият премиер. Идеята на ГЕРБ е да се определят хора, които да направят първите контакти, да се определят ясните приоритети, ясната политическа ориентация, Еврозоната, ясната оценка на войната в Украйна, Шенген, справяне с кризите на енергетиката и газа, обясни тя. Редно е най-голямата партия да излъчи премиер, но не го поставихме като условие, подчерта Захариева.

ГЕРБ носят своята отговорност и точно затова са излезли с оферта. Захариева се надява партиите да откликнат на поканата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Тя призова останалите партии да не се месят в ръководството на ГЕРБ.

Във връзка с позицията на България за членството на Украйна в НАТО, Захариева заяви, че Украйна не е готова веднага да стане съюзник на Алианса.

Деница Сачева коментира пред Нова телевизия, че избирателите на 2 октомври за пореден път са ясно са показали, че не желаят да дадат 100% доверие на една партия, а искат коалиционно управление, защото в обществото има различни настроения, виждания и идеи, и трябва да се намери начин те да бъдат реализирани чрез една управленска програма. По думите й няма смисъл да се дават пари за нови избори, на които ще бъде получен отново подобен резултат.

Сачева каза още, че на този етап няма официални реакции от другите партии на поканата на ГЕРБ за разговори за съставяне на правителство, както и индикации за мненията им по отношение на предложението. „Но ние не виждаме и какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия, включително, да може да излъчи и да представи свои хора в евентуалните контакти групи. Като, за да има смисъл от тези контактни групи, това трябва да бъдат хора, които са независими, хора, които не са от политическите партии, не са избрани в момента за депутати, за да се намали политическото напрежение и да се проведе един сериозен разговор за това накъде трябва да върви България„, обясни тя.

Фокусирали сме се върху широко правителство„, посочи Деница Сачева.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img