Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: архив БГНЕС

Има начин, по който злонамерени лица могат да гласуват машинно по 2 пъти за своя кандидат или партия, сигнализираха на брифинг от ГЕРБ.

Това може да се случи при условие, че избирателят посочи на първоначалния екран, че иска да даде гласа си само на единия вид избори – било за парламент, било за президент, обясни Жечо Станков, демонстрирайки как това може да се случи, гласувайки на пробна машина.

Според указанията на ЦИК гражданите нямат право да гласуват повторно, ако се подпише и пусне бележката в урната. Ако откаже обаче да се подпише, обясни Станков, може да му бъде дадено позволение да повтори вота си, при който никой не вижда дали няма да гласува отново със същия номер.шнеков транспортьор

От ГЕРБ не подминаха и въпроса с допълнителните 228 машини, озовали се в същия склад, където се съхраняват допълнителните 1600 устройства, поръчани от ЦИК.

/Видео: Бойко Борисов (Boyko Borissov) | Facebook

Припомняме, че от комисията заявиха, че тези машини не са били искани от тях и не са предназначени за вота на 14 ноември. От „Сиела норма“ пък обясниха, че въпросните устройства са били предназначени за други държави.

Голяма грешка беше, че слушах днес Христо Иванов по телевизията, че сме водили кръстоносен поход срещу машините. Само че оттам, откъдето са тръгнали кръстоносците – Германия и Нидерландия, отдавна се отказаха от машините. Христо Иванов знаел, че тези 228 машини били в камион. Ние ходихме там да питаме, а той знаел, че са в камион. Какво лошо има да питаме? Не съм против машинното гласуване„, заяви на свой ред Бойко Борисов, отново настоявайки за контролно преброяване на бележките.

След като ги хванахме по боксерки, видяхме, че могат да начукат допълнителни 228 000 гласа, ние просто искаме да бъде обяснено на хората. Защо толкова ги е страх да броят талончетата„, попита реторично експремиерът.

Призовавам и другите партии да поискат същото, освен ако не са в схемата. Виждате, тези които губят и падат надолу, са против контролното броене„, добави той.

От ГЕРБ дадоха и подробности относно загадъчните 4 човека, които, по думите на Борисов преди дни, контролирали машините.

Това, обясни Тома Биков, са ИТ експертите Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с разработването на ключа на изборния софтуер. И тримата напуснали работа в частния сектор, където взимали над 10 000 лева, за да работят за 2000 лева на държавна длъжност. Същевременно братът на Кирков също бил напуснал далеч по-добре платена работа в ИТ сектора, за да отиде в ДАЕУ (Държавната агенция за електронно управление), като сред отговорностите му било да сертифицира ключа, който е разработил родния му брат.

Пламен Желязков пък бил съдружник на Атанас Шарков, който е бил съветник на Асен Василев и Стефан Янев преди да влезе в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски (ВИДЕО)

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img