Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Газпром“ спира газа и предупреди да не пипаме транзита (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

„Газпром“ спря напълно доставките на газ за българската компания „Булгаргаз“ и полската PGNiG поради неплащане в рубли навреме, се казва в съобщение на руския холдинг, цитирано от ТАСС.

„Газпром експорт“ уведоми „Булгаргаз“ и PGNiG за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с указа“, казаха от „Газпром“ и добавиха, че „Газпром експорт“ не е получил плащания за доставки на газ през април от тези компании към приключване на дейността на 26 април.

„Газпром“ припомня също, че България и Полша са транзитни държави, така че „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем„.

Полската енергийна компания PGNiG потвърди пълното спиране на доставките на газ от „Газпром“ по договора „Ямал“. Компанията публикува съответното съобщение в сряда на официалния си уебсайт.

От компанията подчертават, че „ситуация сега не засяга текущите доставки на клиентите на PGNiG, които получават гориво в съответствие с търсенето„.

Компанията счита за нарушение на договора спирането на доставките на газ . „PGNiG си запазва правото да предявява рекламации във връзка с прекратяване на доставките и ще използва всички договорни правомощия и права, предоставени от законодателството„, се казва в съобщението.

Доставките на газ за неприятелски настроени страни, които отказват да плащат за гориво в рубли, трябва да бъдат преустановени. Това заяви в сряда председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

„Газпром“ преустанови напълно доставките на газ за България и Полша. Правилно решение, депутатите на Държавната дума го подкрепят. <…> Необходимо е да действаме и по отношение на други страни, които са недружелюбни към нас„, написа председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин в Telegram, коментирайки отказа на България и Полша да плащат за газа в рубли.

България и Полша имаха възможността да се възползват от предложението на нашия президент да плащат природния газ в рубли. Механизмът е определен. Лидерите на тези държави не пожелаха. Нека обяснят на гражданите си как ще излязат от ситуацията и от чии интереси са се ръководили при вземането на такова решение„, написа председателят на Държавната дума.

Крайната цел на руското ръководство не е просто да завземе територията на Украйна, а да разчлени цяла Централна и Източна Европа и да нанесе глобален удар по демокрацията„, каза късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Началникът на кабинета му Андрий Ермак каза, че Русия „започва газовото изнудване на Европа“.

Словакия ще продължи да плаща за руския природен газ в евро, в съответствие с договорите, сключени по-рано с „Газпром“, заяви министър-председателят на републиката Едуард Хегер, цитиран от нациионалната информационна агенция на страната TASR.

Словакия, според премиера, е готова да се противопостави на евентуалното ограничаване на доставките на руски газ, пред което са изправени Полша и България.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип „К“ за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на „Газпром“. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено. Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че „недружелюбните“ чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния „Газпром“ в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img