Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Намираме се в повратен момент. Присъствието на трима ни заедно тук е още едно доказателство за това колко тясно действат Европейският съюз и НАТО в отговор на действията на Кремъл. Светът може да види, че единството е нашата сила. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Рано тази сутрин президентът Путин нареди ужасяващи актове на агресия срещу суверенна и независима държава и невинни хора. Ще потърсим отговорност от Русия за това скандално нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. А залогът не е само Донбас, а не само Украйна. Залогът е стабилността на Европа и целият международен ред, нашият мир. Президентът Путин решава да върне войната в Европа. С един решителен и единен отговор Европейският съюз ще направи възможно най-трудно за Кремъл да продължи агресивните си действия„, заяви тя.

Фон дер Лайен посочи, че е провела телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е помолил за съдействие за каквато и да е помощ от различните заинтересовани страни. „По-късно днес ще представим пакет от масови и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Ние сме тясно координирани с нашите партньори и съюзници — Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но също така например Япония и Австралия„, отбеляза председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен обясни, че пакетът от мерки ще включва финансови санкции, които силно ограничават достъпа на Русия до капиталовите пазари. „Тези санкции ще имат сериозно въздействие. През последните седмици икономиката на Русия вече беше подложена на интензивен натиск. И сега този натиск ще се засили. Тези санкции ще потиснат икономическия растеж на Русия, с увеличаване на разходите по заеми, повишаване на инфлацията, увеличаване на изходящите капиталови потоци и постепенно отслабване на промишления комплекс„, допълни тя.

Фон дер Лайен отбеляза още, че вторият основен стълб на предвидените санкции се отнася до ограничаването на достъпа на Русия до ключови технологии. „Искаме да лишим руската промишленост от технологиите, които днес са крайно необходими за изграждането на бъдеще. Нашите мерки ще отслабят технологичната позиция на Русия в ключови области, от които елитът се възползва максимално чрез парите си. Това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер. Това също така ще влоши сериозно руската икономика във всички области в бъдеще. Нека бъда напълно ясна: президентът Путин ще трябва да обясни това на своите граждани. Знам, че руският народ не желае тази война„, изтъкна тя.

Председателят на ЕК заяви също , че Европейският съюз и НАТО работят в тясно взаимодействие и тази криза ще ги сближи още повече. „Наш общ дълг е да се противопоставим на най-сериозния акт на агресия на европейска територия от десетилетия насам. Нашето единство е най-добрата ни сила. Кремъл разбира това много добре и поради това се опитва да ни раздели, но постигна точно обратното. Ние сме по-единни и по-решителни от всякога. Ние сме един Съюз, един Алианс, обединен в една цел„, подчерта Урсула фон дер Лайен.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руснаците не са се отказали да пътуват в Европа

Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Харков е без ефирна телевизия

В Харков и най-близките населени места все още няма...

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img