Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Снимка: Stock

Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската служба за сигурност и разузнаване (СУПО), съобщава Yle.

Агенцията заяви във вторник, че няма причина Русия да промени поведението си на източната граница на Финландия.

Отбелязва се, че миналата година Русия е започнала да насочва хора без необходимите документи за пътуване към финландските гранични контролно-пропускателни пунктове.

На събитие, отбелязващо издаването на годишния доклад, Теему Турунен, изпълняващ длъжността директор на агенцията, каза, че заплахата по източната граница е дългосрочен проблем. Той отбеляза, че инструментализирането на мигрантите е лесен начин за Русия да държи Финландия на нокти. Инструментализираната миграция е средство Русия да изрази недоволството си от членството на Финландия в НАТО.

Русия третира Финландия като неприятелска държава и като цел за шпионаж и дейности за злонамерено влияние„, се казва в съобщението.

Агенцията каза, че Русия е предприемала действия, целящи сплашване на Финландия. Крайната цел на тези действия е да насочат вземането на решения в желаната посока или да ограничат способността на правителството да взема решения.

Войната в Украйна обаче означава, че фокусът на Русия не е върху Финландия, което означава, че военна заплаха не е вероятна в близко бъдеще.

Агенцията обаче предупреди, че Финландия не трябва да подценява операциите на руското разузнаване.

Има нови възможности и нови средства и те се стремят да ги използват. Един възможен метод е използването на различни престъпни организации за постигане на целите им„, каза Турунен.

Агенцията разкри, че е участвала в проверка на хора, пристигащи на източната граница.

Възможността за използване на търсещи убежище като шпиони е много ограничена„, каза Турунен, имайки предвид съобщенията, че някои от лицата, преминаващи границата, могат да представляват заплаха за сигурността на Финландия.

Той добави, че мнозинството руснаци, живеещи във Финландия, не подкрепят действията на руското правителство. Освен това, според Турунен, руснаците, живеещи тук, не са се организирали в някакво значително движение.

Рискът те да се превърнат във влиятелна сила във финландското общество е доста малък„, каза той.

Дори пълният колапс на руското правителство най-вероятно няма да предизвика голям приток на руснаци през финландската граница.

Говорейки на пресконференция във вторник, СУПО отбеляза, че освен Русия, Китай също шпионира Финландия.

Финландия и Швеция смятат, че Европейският съюз (ЕС) трябва да засили санкциите срещу Русия след смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това заяви във вторник шведският външен министър Тобиас Билстрьом. 

Фактът, който виждаме – че смъртта на Алексей Навални е ясно свързана с ръководството на Русия, налага да включим санкции, насочени конкретно към отговорните за смъртта му“, посочи той на съвместна пресконференция със своя финландски колега Елина Валтонен.

Разбира се, считаме и че санкциите като цяло, санкционният пакет, трябва да бъдат разширени, защото виждаме, че те са от значение, когато става въпрос за намаляване на способността на Русия да води своята незаконна война срещу Украйна„, подчерта още Билстрьом.

По негови думи двете скандинавски страни настояват и за режим на санкции срещу Беларус заради подкрепата му за Русия във войната.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дрегер показа фалшиви промили алкохол на водач в област Велико Търново

Задържаха водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво...

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един работещ

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img