Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕС отпуска на Египет 7,4 милиарда евро

Снимка: EPA

Европейският съюз (ЕС) обяви в неделя пакет от помощ от 7,4 милиарда евро за Египет, съобщава АП. Средствата се отпускат с цел справяне с финансови затруднения и на фона на опасенията, че икономическият натиск и конфликтите в съседните страни могат да накарат повече мигранти към европейските брегове.

Египет постигна сделка с Международния валутен фонд (МВФ) по-рано този месец за увеличаване на спасителния заем до 7 милиарда евро, от 2,76 милиарда евро, след тежки преговори. Сделката с МВФ беше съчетана с икономически реформи, които включваха замяна на египетската лира и рязко повишаване на основния лихвен процент.

ЕС ще предостави помощ на правителството на Египет за укрепване на границите му, особено с Либия, основна транзитна точка за мигранти, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток.

27-членният блок също така ще подкрепи правителството в приемането на суданци, които са избягали от близо година битки между съперничещи си генерали в тяхната страна. Египет прие повече от 460 000 суданци от април миналата година.

Документът беше подписан в неделя следобед в Кайро на церемония, на която присъстваха египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Белгия, Италия, Австрия, Кипър и Гърция.

Ал-Сиси се срещна отделно с фон дер Лайен и други европейски лидери преди церемонията по подписването в неделя следобед.

Пакетът включва както безвъзмездни средства, така и заеми през следващите три години за най-населената страна в арабския свят, според мисията на ЕС в Кайро. По-голямата част от средствата – 5 милиарда евро – са макрофинансова помощ, според документ от мисията на ЕС в Египет.

Мисията каза, че двете страни са насърчили сътрудничеството си до нивото на „стратегическо и всеобхватно партньорство„, проправяйки пътя за разширяване на сътрудничеството между Египет и ЕС в различни икономически и неикономически области.

Кабинетът на Ал-Сиси каза в изявление, че сделката има за цел да постигне „значителен скок в сътрудничеството и координацията между двете страни и да постигне общи интереси„.

Споразумението предизвика критики от правозащитни групи за състоянието на човешките права в Египет. „Амнести интернешънъл“ призова европейските лидери да не са съучастници в нарушенията на правата на човека в Египет. „Лидерите на ЕС трябва да гарантират, че египетските власти приемат ясни показатели за човешките права„, заяви Ив Геди, ръководител на офиса на европейските институции. Геди посочи ограниченията на Египет върху медиите и свободата на изразяване и репресиите срещу гражданското общество.

Египет се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа, да увеличи доставките на помощ и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север. Това заяви по-рано тази седмица президентът Абдел Фатах ал Сиси.

Той предупреди и за опасността от израелска офанзива в град Рафах, където около 1,5 милиона души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни служители предупредиха, че крайбрежният анклав е изправен пред глад.

Египет, който се опасява от разселването на палестинци, стекли се близо до границата му, се опитва, заедно с Катар и Съединените щати, да посредничи между Израел и „Хамас“ за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Външният министър на Египет призова Израел да отвори сухопътни пунктове с Газа, така че в анклава да влиза повече помощ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Бачийски: ПП-ДБ не може да е алтернатива, ако работи с ГЕРБ и ДПС

ПП възникна като формация, която трябваше да бъде алтернатива...

20 души загинаха при взрив във военна база в Камбоджа

Двадесет войници загинаха, а няколко други бяха ранени при...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Google oтбелязa с doodle Деня на Земята – 22 април

Екологични движения в защита на земята

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img