Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Емануил Йорданов за рокадите: Пролет е, калинките летят

Снимка: архив „Блиц“

„Пролет е, калинките летят“. Всеки един ръководител би трябвало да е готов да се раздели с поста си. Така шеговито коментира персоналните промени в МВР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред БиТиВи.

По думите му има нужда от промяна в министерството (на вътрешните работи). Хората, свързани с политически конюнктюри, са политически назначени или съхранени. Администрацията лесно се обръща. Има хора, които се нагаждат към всяка една власт.

За първото освобождаване – на административния секретар в МВР Бойко Славчев от служебния министър Бойко Рашков, Йорданов каза, че познава Бойко Славчев. Пряко с него не съм работил, не бих могъл да влизам в подробности. В закона за МВР има и текстове, които говорят за пределна възраст за работа в министерството, обясни Йорданов.

Той даде пример от своята практика: „2000-та година инициирах уволнението на директор на национална служба, имаше колажи, заглавия „Некадърният министър уволнява супер професионалиста„. Когато отишъл в Будапеща, във филиала на ФБР и при разговор с тогавашния шеф на ФБР му казал, че на този пост има нов човек, отговорът бил: много хубаво, изпратете го за обмяна на опит„.

Бях министър, когато се организираха изборите през 2001 г., каза Йорданов.

Във всеки район имахме връзка с хората, които купуват гласове. Не е задължително полицаи да участват в тези процеси, обясни Емануил Йорданов по повод становището, че полицаи са покривали схеми за купуване на гласове.

Относно думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че спецслужбите са обезглавени, защото шефовете им са в отпуск, Йорданов запита: „Какво значи спецслужбите да нямат ръководство.“.

Всяка една държавна структура, когато ръководителят й е в отпуск, се води от лице, посочено от него.

Има годишни отпуски, болнични, не мисля, че трябва да се драматизира толкова (фактът, че ръководителите на повечето спецслужби са в отпуск при встъпването в длъжност на служебното правителство на Стефан Янев – б.р.).

Запитан кой е разрешил отпуските на шефовете на спецслужби, Йорданов каза: Ако говорим за шефове на агенции, би трябвало премиерът да ги е пуснал“. По всяка вероятност за тях ги е пуснал Бойко Борисов, тъй като служебното правителство е от няколко дни, обясни юристът.

По думите му това е практика, която съществува от години. Покойният вътрешен министър Георги Петканов, който го наследил на поста при среща му казал: „мислех, че в това министерство (МВР) работят силни и здрави мъже. Разболяха се масово като встъпих в длъжност„.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е юрист с висока квалификация, бил е зам.-министър на правосъдието, всичко това би му помогнало да влезе в министерството с летящ старт, каза Йорданов. Като съвет към Бойко Рашков той му пожела да има повече чувство за хумор, за да издържи натиска, на който ще се окаже.

Припомняме, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР Бойко Славчев в първия ден от влизането си в МВР. На следващия ден в МВР Николай Гешев бе освободен от длъжност директор на дирекция „Инспекторат“. Според председателя на Стратегическия съвет на президента Румен Радев – Александър Маринов няма чистка, рокадите са нормални. Малко по-късно стана ясно, че шефовете на спецслужбите, които са ръководени от изпълнителната власт са в отпуск. Само шефът на НСО си е на поста, но тази служба е под шапката на президента. Промени имаше и в икономическата сфера. Бяха сменени шефовете на НАП и на Агенция „Митници“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Камарата на представителите на Съединените щати одобри законопроекта за...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img