Елена Йончева: Резолюцията на ЕП дава жълт картон за Борисов

Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати

Views 11207
0 0
Снимка: БГНЕС

Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза извън европейския път, тя показва, че Борисов вади България от Европа с управлението си в последните 10 години.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред bTV.

Според нея всички, които говорят за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“, отклоняват от основното, за което говори тази резолюция. Тя е за върховенството на закона и правата на човека, добави Йончева.

Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати. Във финалния текст Европарламентът изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите, отбелязва Йончева.

Документът казва, че това правителство не е легитимно за ЕС, това е „жълт“ картон за правителството, следващият трябва да е „червен“ от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите, коментира Йончева

Тя бе категорична, че в тази резолюция няма никъде споменаване на македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската конвенция:

В 17 точка пише, че ЕП приема решението на Конституционния съд, казва се, че Конвенцията трябва да бъде ратифицирана, но се казва и че трябва да се ратифицират тези елементи, които не противоречат на Конституцията и се пояснява – темите, свързани с насилието над жените, увеличаване на центровете, където могат да получат помощ. Прави се опит от ГЕРБ, както и от националистите, някои от колегите от БСП също попадат в този капан „да се измести същността на тази конвенция, коментира евродепутатът.

Припомняме, че преди 2 дни Корнелия Нинова заяви, че вижда в резолюцията на ЕП завоалиран натиск за Истанбулската конвенция.

След като излезе решението, че ЕП е одобрил резолюцията за върховенството на закона у нас последваха реакции от страна на политическите партии.

Евродепутатът Андрей Ковачев, че резолюцията е излишна, важен бил докладът на ЕК.

Искрен Веселинов от ВМРО подчерта, че част от критиките са обективни, а други – хиперболизирани.

Реакцията не закъсня и от „Отровното трио“, които бяха категорични, че резолюцията на ЕП е шамар за властта.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Черна вест! Най-малко два трупа в касапницата край Елхово

Сигналът за катастрофата между тир и пътнически бус е получен малко преди 6 часа тази сутрин