Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕК: Неприемливо е да се плаща за газа в рубли

Страни или компании, които се съгласят с Москва да плащат за газа в рубли по наложената от Русия схема в нарушение на сключените договори, ще нарушат режима на санкциите, предупреди категорично еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след извънредното заседание в Брюксел на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз, предава БНР.

Еврокомисарят обеща по-ясни правни инструкции от Брюксел през идните дни. Тя заяви, че спирането на газа за България и Полша от „Газпром“ е поредния обрат в настоящата криза и предупреждение, че всяка страна-членка може да ги последва. Тя говори след края на срещата на министрите.

Еврокомисар Симсон определи искането на Русия за плащане в рубли като „необосновано нарушаване на договорите“.

„Ние ясно показахме, че това е едностранна промяна, която не може да бъде оправдана с търговски аргументи и е напълно легитимно по търговския закон искането да бъде отхвърлено. Обяснихме, че плащането в рубли води до ясно нарушаване на санкциите, тъй като то дава средства за операция на Централната банка“.

Централната банка на Русия е в санкционния списък на ЕС след руската инвазия в Украйна.

Еврокомисар Симсон увери, че засега нито една страна не е открила сметка в рубли, както и че на този етап няма непосредствен риск за България и Полша да останат без газ. В момента запълнеността на хранилищата в ЕС е над 32 на сто и нараства непрекъснато. „За да се избегне криза, трябва да се фокусираме върху три области,“ каза тя. Това са извънредни планове за доставки, координирани на ниво ЕС, запълване на газохтранилищата в Европа до следващия отоплителен сезон до 90 на сто от техния капацитет и обща енергийна платформа за съвместни поръчки. Групата, която работи върху нея, ще заседава в София в четвъртък.

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС единодушно декларираха солидарност с България и Полша и осъдиха спирането на газа за тях от страна на „Газпром“. Те определиха действията на „Газпром“ като „грубо нарушаване на действащите договори“.

Припомняме, че досега единствено Унгария заяви, че възнамерява да плаща за газа в рубли, но засега няма потвърждения за такова плащане.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

Жителите на четири общини с преобладаващо сръбско население в...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img