https://www.gerb.bg/bg

ЕК иска писмени данни за дейността на Спецпрокуратурата

Представители на Европейската комисия, отговорни за изготвяне на доклада за върховенството на закона в ЕС, са поискали да им бъдат предоставени писмени данни за дейността на Специализираната прокуратура, по време на видеоконферентна среща на ръководството й.

Основна тема разговора е била дейността на Специализирана прокуратура във връзка с противодействието на корупцията по високите етажи на властта и законопроекта за закриване на специализираните структури на съдебната власт.

На представителите на Европейската комисия е предоставена информация за броя на образуваните и приключени досъдебните производства за корупция в периода от 2018 г. до 2021 г., съобщиха от Спецпрокуратурата.

През 2021 г. Специализирана прокуратура е ръководила 292 досъдебни производства за корупционни престъпления, както и за такива, евентуално извършени от длъжностни лица с вероятен корупционен мотив и злоупотреба със служебно положение. В периода от 2018 г. до 2021 г. Специализирана прокуратура е приключила досъдебни производства за корупционни престъпления и е предала на съд обвиняеми лица, както следва: за 2018 г. приключените разследвания са 10, като на съд са предадени 18 лица; за 2019 г. приключените разследвания са 14, като на съд са предадени 44 лица; за 2020 г. приключените разследвания са 17, като на съд са предадени 56 лица; за 2021 г. приключените разследвания са 27, като на съд са предадени 66 лица.

На Европейската комисия е предоставена информация и относно длъжностното качество на лица, които са предадени на съд за корупционни престъпления – министри, заместник-министър, председател и главен секретар на Държавна агенция, полицейски и митнически служители, общински съветник, кметове и др.

Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура, е изразила мнение пред представителите на Европейската комисия, че проектът за промени в Закона за съдебната власт, предвиждащ закриването на специализираните съдилища и прокуратури, застрашава върховенството на закона в България, тъй като с него се цели единствено и само закриване на структури на съдебната власт, които са доказали своята ефективност в борбата с организираната престъпност. Според Маджарова същевременно със законопроекта не се извършва съдебна реформа и не се предоставя никакво ново решение за борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, което неминуемо ще доведе до негативен ефект.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бойко Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели...

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg