ЕИБ отпуска 40 млн. евро за модернизация на летище София

Прочитания 341
0 0
Снимка: БГНЕС

Европейската инвестиционна банка предоставя 40 млн. евро за модернизацията на летище София.

Банката подписа договор със „Соф Кънект“ АД – дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на Меридиам.

Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия.

От ЕИБ посочват, че финансирането ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти. Ще бъде подобрена и ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност.

Международното летище София е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в регион на сближаване. То е сред най-натоварените летища на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, като пътниците между 2013 и 2019 г. са се удвоили. Страната ни възложи 35-годишен концесионен договор за развитието и поддръжката на летището.

Заемът на ЕИБ е в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, одобрена през ноември миналата година. Пътната карта изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции, предназначени за увеличаване на капацитета на летища и залага на инвестиции за подобряване на съществуващия капацитет, включително сигурността, модернизация и декарбонизацията.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова заяви, че летище София е основното международно възлово летище за България, през което през 2019 г. са преминали 7,1 млн. пътници. По нейни думи подкрепата за летището е от дългосрочно стратегическо значение, тъй като предстоящите дейности са необходими за привеждане в съответствие на компонентите за регулаторна дейност, сигурност и енергийна ефективност с най-новите стандарти.

„Окуражително е да има летища, които инвестират в подобрения, свързани с екологията, здравето и безопасността. Имаме нужда от това, ако искаме да направим въздушния транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав“, изтъкна от своя страна Адина Валеан, европейски комисар по транспорта.

Припомняме, договорът за концесията на летище София беше сключен през юли 2020 г. след тръжна процедура, продължила 2 години.

Идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет „Борисов“ в началото на месец май 2018 г. тогавашният транспортен министър Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Извънредно в News24sofia.eu! Убиха жена при нападение в столичния кв. "Бояна"

Неизвестен мъж уби жена при нападение в парк в столичния квартал „Бояна“, съобщава bTV. Тежкото престъпление е било извършено около 15.20 часа днес. Жертвата е на видима възраст 60-65 години. Тя е била ударена с каменна плоча по главата от мъж, докато седяла на пейка. Починала е на място. Сигналът […]