Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Доц. Наталия Киселова: Целта на Трифонов е да доминира в политическите преговори

Снимка: БГНЕС

Целта на усилията на лидера на партия „Има такъв народ“ са да влезе в политическите преговори с водеща позиция и да притиска по-малките партии. Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след обявяването на проект за правителство на „Има такъв народ“ от лидера на партията Слави Трифонов вчера.

Това, на което сме свидетели, е политически ход, категорична е Киселова.

Според нея по-малките партии или ще дадат или няма да подкрепят обявения проект на кабинет.

Предстои да видим окончателния състав на Народното събрание и фотофинишът да покаже кой е първи и кой е втори, допълни доц. Киселова, тъй като до момента резултатът е от 98.92% преброените от РИК протоколи на секционните избирателни комисии.

Има 15-дневен срок за оспорване на изборните резултати пред Конституционния съд, уточни тя.

Доц. Киселова очаква бързо свикване на новия парламент в контекста на очаквания евродоклад по хоризонталния механизъм за върховенството на правото. По думите й „докладът няма да е много ласкав за България“ и ще ни охлади повече от санкциите по закона „Магнитски“.

За пръв път сме изправени пред положение, в което спечелилият изборите е с толкова малка парламентарна група, заяви Киселова.

Сега, с толкова малка подкрепа, трябва да има доста подробна програма, с която да се яви проектоправителството“, обясни юристът.

Според Наталия Киселова част от предложенията на Слави Трифонов са „доста спорни“. Припомняме, той само спомена за закриване на спецсъдилищата, но наблегна на изпращане на наши и северномакедонски астронавти в НАСА, членство в Европейската космическа агенция, изграждане на достатъчно детски градини.

Относно хипотезата проектокабинетът на ИТН да е бил консултиран с президента Киселова смята, че ако е имало консултации, някои от служебните министри биха проявили интерес. „Според мен не е. Министрите са отказали не защото не харесват кандидата за министър-председателя или идеологията, а по-скоро защото не знаят каква е посоката, в която ще се движи правителството. Каруцата е поставена пред коня„, обясни доц. Киселова.

Припомняме, трима от служебните министри на сегашния кабинет „Янев“ – Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков са били поканени от Трифонов, но са отказали да се включат в управлението.

Преподавателят по конституционно право не изключва възможността и да не бъде съставен кабинет. Според нея, ако това стане, следващите парламентарни избори може да се проведат както заедно, така и отделно от президентските. Вариант „2 в 1“ обаче крие рискове заради кандидатите за държавен глава, които биха издигнали отделните партии, смята Наталия Киселова.

Трябва да се премисли много добре вариантът, в който гласуваме на машини с две бюлетини и дали това отново няма да ни вкара в инфарктни ситуации да се търсят машини в последния момент, предупреди още експертът.

Според Конституцията 22 октомври – 22 ноември е прозорецът, в който трябва да се проведат президентските избори, поясни доц. Киселова. Насрочването на президентските избори е първата дейност на бъдещото народно събрание, обясни доц. Наталия Киселова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img