Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Доц. Ангел Кунчев пред NEWS24: Има 190 000 дози противогрипна безплатна ваксина за хора над 65г. (ИНТЕРВЮ)

Снимка: архив БГНЕС

Ангел Кунчев е роден е на 19.Х.1959 г. Завършил е медицина в Пловдив. От 2001 г. работи в здравното министерство, а от 2011 г. е  главен държавен здравен инспектор. Информационна агенция News24 потърси г-н Кунчев за интервю за най-новите актуални теми, които вълнуват българското общество.

ИНТЕРВЮ НА ВАСИЛ ДИМИТРОВ:

– Има ли яснота кои ще са новите грипни щамове тази зима и кого засягат най-много?

– Да, има. Световната здравна организация в началото на годината публикува прогнозите си, за да имат времеда започне производството на ваксини и да се дистрибутиат. Прогнозата за най-очакваните щамове са на базата на данните от стотици лаборатории по света и най-вече въз основа на случващото се в Южното полукълбо през юли, август и септември, когато там е зима. Четирикомпонентните ваксини съдържат антигени на 4 грипни щама и покриват максимално риска кой от тях ще дойде при нас. За тази година от групата на А-щамовете са „Виктория“ и „Дарвин“ – той е по-нов, изолиран е през 2021 г. и бихме очаквали, че ще е основен причинител. В-щамовете са „Австрия“ и „Пукет“. За гражданите имената на щамовете нямат значение, тъй като клиничната картина, която те предизвикват, е подобна. По-важно е, ако човек е на по-висока възраст, с хронични заболявания и попада в рисковите групи, да се имунизира.

– Как мина грипът в Южното полукълбо?

– 2-3 години минаха с почти пълно затишие на грипния вирус, тъй като беше изтикан почти изцяло от ковид, който беше по-агресивен. Сега в Австралия започна нормална грипна епидемия, но се разрасна бързо и мина нивата на заразяемост от предпандемичната 2019 г.  Никой не може да каже със сигурност, но е възможно тази година и у нас да има възраждане на грипната активност.

– Симптомите  какви са?

– Класически. Остро начало на фона на добро здраве – изведнъж разбираме, че сме болни. Няма леки признаци. Започва с температура – от субфебрилна до по-висока, силна отпадналост, болки в мускулите, ставите и по цялото тяло. Главоболие. Кихане, кашлица, която след бактериално усложнение може да стигне до храчки. Симптоми, които не само лекарите, но и пациентите добре познават.

– Има ли възможност да се объркат ковид и грипните симптоми?

– Има. Нещата  в медицината никога не са 2 и 2 прави 4. Зависи от човека, от неговия имунитет, затова може да има най-различно представяне. Един „изтрит“ ковид или по-леко протичане на грип може да заблуди не само пациента, но и лекаря. Но има бързи антигенни тестове – и за грип, и за ковид, и бързо се изяснява за какво става въпрос.

– Ще има ли безплати ваксини за хората над 65 г.?

– Министерството на здравеопазването продължава започналата през 2019 г. програма за безплатни ваксини за хората над 65 г. Тази година нещата се развиват по-бързо – ваксините вече пристигнаха. Започна дистрибутирането им от складовете на вносителите към общопрактикуващите лекари, които са заявили определени количества. От тази седмица може да започне имунизирането на всички, които са пожелали. Става въпрос за около 190 000 дози ваксина, които по наши разчети ще стигнат. На свободния пазар има от същата и от друг вид ваксина около 300 000 дози.

– Новост е появата на противогрипна ваксина като впръскващ се в носа спрей за деца от 2 до 18 г.

– Да, към нея има голям интерес, тя осигурява местен  имунитет, който е доста ефективен. Нямаме много опит, но е прилагана в други страни и предполагаме, че ефектът ще е много добър и тук.  На свободния пазар е и не е много евтина.

– Вече има нови ваксини срещу варианта на ковид  Омикрон. Къде може да се ваксинираме?.

– След период на голямо затишие има  заявки и са отворени нови пунктове. От всяка Районна здравна инспекция (РЗИ) може да получите информация. Всяка РЗИ има и кабинет, който със сигурност прави ваксинации. В България вече са и двете ваксини – за Омикрон 1 и 2 и за Омикрон 4 и 5. Това са най-новите щамове. Надяваме се те да осигуряват и по-стабилен имунитет.

– Как  да изберем между двете ваксини?

– Трудно е. Според мен, която и да направим, тя ще има своите качества и ще подпомогне имунитета значително. Няма как да знаем предварително кой от щамовете ще преобладава. Следващият месец ще видим дали ще продължат Омикрон 5 и 6 или започва  един подвариант на Омикрон 2, т. нар. В.75, който много лесно се предава – у нас той е у 2% от  населението.

– Ако сме преболедували омикрон в началото на годината, може ли да си сложи ваксина сега?

– Няма проблем. 3-4 месеца след преболедуване или имунизация може да се използва и т. нар. втора бустерна доза. Всеки преценява рисковете, но ако сте сред хората с хронични заболявания, с диабет, сърдечно-съдово заболяване или затлъстяване, при които ковидът предизвикваше тежки  усложнения, по-добре се имунизирайте.

– Ако вече имам два бустера, трябва ли да си сложа и  трети бустер с омикрон и кога?

– Засега не се предвижда този вариант. Вероятно по-късно ще може.

– Прави ли се нещо за наваксване и синхронизиране на ваксинационния календар на децата на украинските бежанци у нас?

– Абсолютно. Обобщенията са трудни – сблъскваме се с всякакви ситуации: започнати, недовършени ваксинации, липсващи данни, без документация. За всяко дете от РЗИ изготвят индивидуален  план какво най-напред трябва да се направи и с какви интервали да се продължи. Когато детето има нужния имунитет, може да посещава градина или училище.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img