Депутатите се караха, но освободиха бъдещия шеф на Тотото (ОБНОВЕНА)

Прочитания 18316
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Парламентът освободи депутатa от Има такъв народ (ИТН) Александър Тодоров. Причината е, че Тодоров оглавява Българския спортен тотализатор (БСТ). Народните представители гласуваха със 148 гласа „За“, против „0“ и един въздържали се.

32-годишният Тодоров е родом в Хасково. Той беше избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен. Тодоров е юрист по професия, а в момента е член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, както и на комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

В Управителния съвет на БСТ влизат също Росен Иванов и Георгий Султанов, който беше предложението на ИТН за министър на културата през лятото.

Заявление за назначаването на новата управа на тотото е подадено в петък и все още се обработва от системата на Търговския регистър.

Освобождаването обаче на народния представител предизвика негативни реакции на парламентарните групи в парламента.

Дани Каназирева от ГЕРБ заяви, че се превърна в редовна практика да се подписват декларации с невярно съдържание в Народното събрание. Въпросният господин, който става директор на БСТ е подал заявление едва след като е избран за изпълнителен директор на БСТ, посочи тя. Член на управителния орган не може да бъде лице, заемащо публична длъжност. „Кирил Петков подаде такава декларация с невярно съдържание и изживя катарзис, разкая се, но сред управляващите става практика да нарушават правилата, законите и Конституцията„, категорична бе Каназирева.

Тя отбеляза, че към момента на встъпването си като изпълнителен директор на БСП, е бил действащ народен представител. ГЕРБ няма да подкрепят освобождаването на депутата от ИТН Александър Тодоров. Опозицията станала свидетел, че с промяната се нарушават правилата от властимащите за заемането на висши държавни длъжности, като за поред

Радомир Чолаков също се възмути и заяви, че така се назначават още братовчеди, жени и любовници. Това не може да се прави повече така, не бива да се нарушават законите, като Чолаков ще продължи да наблюдава дали продължава насилственото завземане на властта и накъде се тласка страната.

Бившият спортен министър Красен Кралев също взе думата. Впечатляващо е с каква лекота управляващото мнозинство не спазва закона. Кому е нужно такова бързане, запита Кралев. Той добави, че можело да се изчака до днес НС да гласува оставката на Александър Тодоров, тогава да се подаде декларация до Търговския регистър и тогава да бъде издадена заповедта за нов изпълнителен директор на БСТ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на ГЕРБ. Според него не е удачно да се дава Кирил Петков като пример и да се правят аналогии с други хора, които подават декларации. Декларациите на Кирил Петков нямали никакво значение и да не се посочва за пример – нито за спазване на Конституцията и законите на страната, подчерта Карадайъ.

Декларациите и подписите на Кирил Петков нямали значение, като Конституционният съд и прокуратурата се произнесли. Моля, да не го давате за пример, призова Карадайъ колегите си от ГЕРБ.

Хамид Хамид заяви, че ще подкрепи заявлението на Александър Тодоров за освобождаването му като депутат от ИТН. Къде е ключът към това решение, кой подведе колегата, да подпише декларацията? Кой му послужи за премиер, за да го направи, защото с една невярна декларация днес ще е директор на Тотото, а утре министър-председател на България, каза Хамид.

Според него новата политика на промяната няма Конституция и закони. „Нас ни пази прокуратурата и олигарха Иво Прокопиев„, заяде се с Хамид Хамид.

Депутатът от ИТН Ива Митева отговори на всички критики. В декларацията си Александър Тодоров, изрично посочил, че е народен представител и че до вписването в Търговския регистър като изпълнителен директор на БСТ, той ще преустанови своето правомощия като депутат, разясни Митева.

Нали не предполагаме, че всички, които назначаваме на публични длъжности, ще бъдат безработни?, запита Митева.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че разбира какво прави опозицията, като ги призова да слушат какво е казала Ива Митева. Хубаво е да се образовате безплатно, но е хубаво да се изчистим от тумора, като изчегъртим корупцията, настоя Йорданов. Той запита при кой шеф на Тотото са се паднали две шестици в две поредни седмици?

Бъдещият изпълнителен директор на БСТ Александър Тодоров също излезе на парламентарната трибуна и се защити от критиките. Избирането му за нов шеф на Тотото се конституира от вписването на Търговския регистър и твърденията на народните представители не отговарят на истината, защити се Тодоров.

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ не е чул защо трябва да не трябва да се освобождава Александър Тодоров и защо депутатите не го харесват. За това Ананиев призова за прекратяване на дебатите по темата.

Искрен Митев от ПП възкликна на дебатите – „Какво чудо – ГЕРБ и ДПС цитират и говорят за Конституцията“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Летището в Истанбул заработи отново след снежната буря

Най-натовареното европейско летище – това в Истанбул, постепенно възстановява нормалната си работа след снежната буря, която го затвори за ден, предаде АФП. Летище Истанбул затвори в понеделник за първи път, откакто през 2019 г. пое функциите на глобален хъб на Turkish Airlines от старото летище „Ататюрк“. Разгневени пътници се оплакаха в Twitter от липсата

Read More »