Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ доволни, че след близо 20 г. прагът за регистрация по ДДС се увеличил

Снимка; архив БГНЕС

След 19 дълги години чакане задължителният праг за регистрация по ДДС бе увеличен на 100 000 лв. Това касае 1 милион български граждани, малки предприятия, микро фирми, самонаети лица и граждани и промените ще влязат в сила от 1 януари 2023. Това ще доведе до по-малко администрация, по-малко бюрокрация, повече възможности за правене на бизнес и растеж на българската икономика.

Удовлетвореността си изрази депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров на брифинг в парламента.

Да бъдеш предприемач в България, да правиш бизнес, да се развиваш – всички тези стимули ще бъдат налице. Това е една от най-големите реформи за малкия бизнес, които могат да бъдат направи„, доволен е Димитров.

Иначе само ако вземете прага от 50 000 лв. и натрупаната инфлация за 20 години – това е основание да се увеличи прагът на ДДС на 100 000 лв. оттук нататък. Това е изключителен бонус за малките производители в България, като могат да произвеждат и продават, без да се регистрират по ДДС, което им дава значимо конкурентно предимство, особено в ситуация на инфлация и комбинация от кризи, обясни Димитров.

Страшно важно е от гледна точка на предприемаческата среда да има предприемачи, които по-малко са натоварени с бюрократични и административни тежести, поясни от своя страна икономистът Георги Ганев от ДБ. Той благодари на всички народни представители за подкрепата на мярката, която мина с пълен консенсус в парламента.

Причината за това, че промените в Закона за ДДС да влязат от 1 януари 2023 г. е, че България трябвало да поиска дерогация от страна на Европейския съюз в промяната на прага и процедурата вече е задвижена. Това отнема няколко месеца – до половин година дерогацията би трябвало да се получи и така да влезе в сила от началото на следващата година.

Идеята и битката, за която „Демократична България“ ще се бори от догодина е прагът за регистрация по ДДС да се вдигне до 166 000 лв. приблизително. Ганев се надява, че страната ни ще може да убеди партньорите от ЕК за по-високия праг.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски (ВИДЕО)

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img