Държавата не може с лека ръка да забрани износа на продукти от руски петрол

Views 1794
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Не можем с лека ръка да забраним износа на продукти от руски петрол от рафинерията на „Лукойл“. Санкционният режим не забранява категорично износа на продукти от руски петрол за други страни. Това стана ясно от отговора на вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев по време на блиц контрола в НС.

3 милиона тона годишно потребяваме горива. От тях 2,5 милиона тона е дизеловото гориво. За да бъде осигурен нужният за България дизел е необходима технологична обработка. При тази преработка се получават други деривати, които нямат реализация у нас, а за някои дори има забрана. Затова се налага този износ.

Ако рафинерията спре работа, ще се наложи внос на горива от други страни, предупреди Алексиев.

Този внос ще е много по-скъп от цената на горивата в момента, по думите му.

Трябва да се подхожда много сериозно към този въпрос, поясни още вицепремиерът. Преговаря се да може да се изнасят дериватите, които не се реализират на нашия пазар.

Обмисля се държавен надзор над „Лукойл Нефтохим“, а Алексиев подчерта, че държавата е отворена за всички опции.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Властта готова с дефиницията енергийна бедност

Темата за енергийната бедност е важна. Темата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред депутатите по време на блиц контрола вицепремиерът Атанас Пеканов. Има забавяне в дефиницията, както призна той. Във финалната фаза сме, поясни Пеканов. Учени от БАН участват в дефинирането на енергийна бедност. Ще […]