Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

News24sofia.eu
Прочитания 5990
0 0
Снимка: БГНЕС

Стигма е това, че основният ни проблем е Планът за възстановяване. Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година, а трябва да разчитаме на нашия бюджет. А за да разчитаме на нашия бюджет, той трябва да бъде ревизиран.“. Това каза пред БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, която е икономист и финансист.

Според нея не е драма, че няма да си представим сега Плана.

Имаме нужда от план за действие извън онзи план.

Следващият министър на финансите трябва да има силите и подкрепата да казва „не“, отбеляза тя.

В партийните програми има няколко области, в които има пълен консенсус и той трябва да се използва, смята Даниела Бобева.

В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават толкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.

По думите й всяка икономическа система има нужда от освежаване, нови идеи и нови политики, които да са по-ефективни и да водят до по-добър резултат, допълни тя.

Според финансиста, не е точният фокус целият дебат да се прехвърля към Плана за възстановяване. Тя смята че трябва да се започне с „една хубава диагностика в какво състояние е икономиката„.

Проф. Бобева очерта три важни проблема в икономиката. Първият е, че ни дават 2.5% растеж, много по-ниско от средното за ЕС.

Тук трябва да има радикални и директни мерки, категорична е тя.

Спрените инвестиции – чуждестранни и местни са вторият проблем. Ако нямаме инвестиции, нямаме икономически растеж, посочи икономистът.

Според нея е необходимо шоково въвеждане на електронно правителство и шоково намаляване на административната тежест. Има поне 20-30 режима, които веднага трябва да се премахнат. Ниската инфлация засега е добре, но ще се покачва, а тя изяжда доходите, поясни още Бобева.

Като проблем в икономиката тя посочи и бавното съживяване на туризма. Пролетно-лятното оживление в икономиката обаче ще даде глътка въздух на новото правителство и кураж, каза още тя.

Чакат ни трудни времена на реформи, изтъкна Даниела Бобева.

Според нея отлагането на реформите в последното десетилетие ще струва много скъпо на тези, които ще трябва да ги направят. Реформите не носят популярност. Техните изпълнители няма да станат по-симпатични на избирателите, каза тя.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Журналистите отново имат пълен достъп в Народното събрание

В първия ден от свикването на 45-ото Народно събрание една от темите, които развълнува политици и медии, беше свободното движение на журналистите в сградата на парламента. Още в самото начало на деня представителите на медиите можеха да се движат свободно в кулоарите на Народното събрание. Новоизбраният председател на 45-ото Народно

Read More »