https://www.gerb.bg/bg

COP28 обеща да утрои възобновяемата енергия за седем години

Снимка: (архив) iStock

Близо 120 нации в събота обещаха да утроят възобновяемата енергия в света в рамките на седем години на преговорите на ООН за климата (COP28). В същото време, Съединените щати настояваха да увеличат ядрения капацитет и да намалят емисиите на метан, съобщава АФП.

Под задименото небе в Дубай, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправен светът, лидерите на конференцията COP28 изразиха подкрепата си зад доброволни обещания, насочени към увеличаване на алтернативите на изкопаемите горива.

Мащабното разгръщане на слънчева, вятърна, водноелектрическа и други възобновяеми енергийни източници е от решаващо значение за усилията за замяна на отопляващите планетата въглища, нефт и газ и постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Но преговарящите на COP28 са изправени пред много по-тежки разговори за съдбата на изкопаемите горива през следващите две седмици.

Всички се придържаха към традиционните си позиции„, каза източник, пожелал анонимност.

Но що се отнася до чистата енергия, повече от половината нации подписаха ангажимент за утрояване на глобалния възобновяем капацитет и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г., каза президентът на COP28 от Емирствата.

Но големите производители на петрол, включително Саудитска Арабия, Русия и Иран, не се присъединиха, нито Китай, който е най-големият потребител в списъка.

Имам нужда от повече и любезно моля всички страни да се включат възможно най-скоро„, каза президентът на COP28 Султан Ал Джабер пред делегатите.

Защитниците на чистата енергия приветстваха ангажимента, но казаха, че той трябва да бъде придружен от постепенно премахване на по-мръсните форми на енергия.

Бъдещето ще се захранва от слънчева и вятърна енергия, но това няма да се случи достатъчно бързо, освен ако правителствата не регулират изкопаемите горива„, каза Кайса Косонен, ръководител на делегацията на Грийнпийс на COP28.

Джабер също така обяви обещанието на петролните и газови компании, отговорни за 40 процента от световното производство – включително саудитския гигант Aramco и фирмата ADNOC от ОАЕ, която той оглавява – да декарбонизират своите операции до 2050 г. и да ограничат емисиите на метан.

Но обещанията не включват замърсяването, когато горивата се изгарят от техните клиенти, и бяха критикувани за преопаковане на предишни, необвързващи ангажименти.

Тази харта е доказателство, че доброволните ангажименти от нефтената и газовата индустрия никога няма да насърчат нивото на амбиция, необходимо за справяне с климатичната криза„, каза Мелани Робинсън от Института за световни ресурси, изследователска организация с нестопанска цел.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg