Боряна Димитрова: ГЕРБ води, тъй като другите губят доверие

Прочитания 10188
0 0

ИТН намалява подкрепата си за парламентарните избори на 14 ноември двойно. Причините са две – част от избирателите на ДБ и ИБГНИ отиват към новата партия „Продължаваме промяната“, а между ¼ и 1/3 отиват в негласували, останалите се разпределят основно към ПП. Това обясни пред БТВ социологът Боряна Димитрова, която коментира изследването на „Алфа рисърч“, направено сред 1123 избиратели чрез пряко интервю с таблети между 4 и 10 октомври.

Очаква се около 400 000 души повече са гласуват на изборите в сравнение с юли, като са предвидени и фактори, които могат да променят активността – увеличаващата се заболеваемост от коронавирус, както и машинното гласуване с два екрана.

ГЕРБ-СДС, според проучването, е първа политическа сила – не толкова партията на Бойко Борисов има ръст, колкото има съществен спад на доверие към другите политически сили, посочи Димитрова. За БСП тя смята, че минава на второ място заради мобилизация заради симпатизантите на Румен Радев. А второто място е важно, тъй като ще получи мандат за съставяне на правителство, затова много важна е битката между БСП и ПП, обоснова се социологът.

ИБГНИ, ВМРО, „Възраждане“ няма да прескочат бариерата, предвижда Алфа рисърч.

От твърдо решилите да гласуват 11.3% не са избрали президент, 10.2% – парламент. Късно навлизане на нови знакови кандидатури, за президента може да се очаква по-сериозно разместване в рамките на кампанията, смята Боряна Димитрова.

Води Румен Радев, отново заради силната мобилизация на БСП, Анастас Герджиков взема около 80% от симпатизантите на ГЕРБ. Лозан Панов има по-малка подкрепа от ДБ, тъй като техни избиратели подкрепят Радев.

13% са за друг кандидат, от тях 80% биха подкрепили Мустафа Карадайъ, а това ще изиграе организационен ефект върху ДПС, което е било с по-нисък резултат на последните избори, анализира социологът.

Мобилизацията на БСП е висока – около 2/3 от избирателите на ИТН и ПП стоят зад Румен Радев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Три инициативни комитета в спор: Къде е кацнал самолетът на Радев за съдебната реформа?

Преди 5 г. бях в инициативния комитет на Радев-Йотова и сега съм по-убедена, че трябва да участват в кампанията, тъй като изпълниха ангажимента пред избирателите, особено в огромното недоволство на младите хора, Радев стана изразител на новата енергия за промяна. Той и Илиана Йотова защитават хората – това коментира пред […]