БЛС призова медиите за „етично отразяване“ на медицински казуси

Екип на News24sofia.eu
Views 333
0 0
Снимка; iStock by Getty Images

Централна комисия по професионална етика при Български лекарски съюз е силно обезпокоена от зачестилите случаи на отразяване в медийното пространство на медицински казуси, свързани със загуба на живот или настъпили усложнения след извършено лечение.

Утвърждаващата се напоследък тревожна тенденция за даване на гласност на подобни случаи, преди да са приключили проверките от оторизираните органи и да са станали ясни резултатите от тях, се нанася петно върху цялото съсловие, индиректно внушава вина на лекарите и медицинския персонал за случилото се, но и нещо много по-страшно: поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество„, пишат в позиция от пресцентъра на БЛС.

Те смятат, че това са причини и за ежедневни „вербална и физическа агресия срещу лекари„.

Това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

За това Централна комисия по професионална етика към БЛС апелира за търпение при оповестяване на подобни случаи в медийното пространство.

Разбираме болката и тревогата на близките и сме съпричастни, но предварително издаване на присъди от тях в медиите, без да се познават фактите по конкретния случай и да е на лице доказана лекарска грешка, повлича общественото недоволство върху цялото съсловие и води до необратими последствия„, заключват от Лекарски съюз.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Хотелиер преби охранител на Стария град в Пловдив

Собственик на хотел в Стария град в Пловдив преби служител на „Общинска охрана“ снощи, съобщава БНР. До нападението се стига, след като приятел на хотелиера поискал да влезе с автомобила си около 20.30 ч. в архитектурно-историческия резерват. Охранителят отказал достъп, тъй като не била налична резервация или дадено разрешение. Мъжът решил да потърси […]