Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Австралия и Обединеното кралство засилват сътрудничеството в отбраната

Снимка: Stock by Getty Images

Австралия и Обединеното кралство подписаха в четвъртък ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, което улеснява техните отбранителни сили да действат заедно в териториите си.

Британският външен министър Дейвид Камерън и министърът на отбраната Грант Шапс бяха в Австралия за годишни разговори в петък със своите колеги в Аделаида, където местните медии съобщиха, че се очаква британска компания да бъде посочена като изпълнител за изграждането на ядрена подводница по споразумението AUKUS.

Договорът, подписан в четвъртък, изисква двете нации да се консултират помежду си, ако са изложени на заплаха, каза Шапс пред репортери в Канбера.

Необходимостта да действаме заедно никога не е била по-належаща, отколкото днес„, каза Шапс.

Светът се е преместил от следвоенен свят към предвоенен свят, добави той.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че договорът добавя стратегическо измерение към едно от най-старите партньорства на Австралия, отбелязвайки, че Обединеното кралство има много по-голямо присъствие в Индо-Тихоокеанския регион, отколкото е имало от дълго време.

Марлс каза, че Великобритания ще допринесе за ротационни сили на подводници в Австралия и че договорът ще засили способността на двете военни да работят заедно.

Обединеното кралство също ще допринесе за Център за комбинирано разузнаване в Австралия, в рамките на Организацията за разузнаване на отбраната на Австралия.

Съгласно споразумението AUKUS между Австралия, Великобритания и Съединените щати, Австралия ще купи няколко американски подводници от клас Вирджиния през следващото десетилетие и ще построи нова подводница AUKUS в корабостроителниците в Аделаида до 2040 г.

Австралия засилва отбранителната оперативна съвместимост и военните учения със Съединените щати и регионалните партньори, след като преглед на отбраната миналата година заяви, че Китай предприема най-голямото военно натрупване от която и да е страна от края на Втората световна война.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img