Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Архитектите ще кандидатстват за 3,6 милиона евро за обучения

Архитектите ще кандидатстват за 3,6 милиона евро за обучения. Това стана ясно от среща във Варна на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Председателят на УС на КАБ арх. Владимир Милков обясни, че от Камарата ще настояват Наредбата за достъпна среда да се удължи с 1 година, за да може да бъде подобрена, тъй като в момента оскъпява строителството средно с 30 процента.

От браншовата структура настояват за промяна в Закона за обществените поръчки, така че само регистрирани в Камарата проектанти и бюра, да могат да кандидатстват.

На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите в България (УС на КАБ) – арх. Владимир Милков, се състоя среща с втората по численост в страната регионална колегия – Варна. На срещата в морската ни столица, присъстваше арх. Костадин Христов – председател на Контролен съвет на КАБ, голяма част от УС на КАБ: проф. д-р арх. Борислав Борисов – зам. председател на КАБ, ресор „Нормативи“, член на оперативното ръководство, арх. Мартин Христов – зам. председател на КАБ, ресор „Практика“ и член на оперативното ръководство, арх. Константин Димов – председател на „Комисия по международна дейност“ и член на оперативното ръководство на КАБ.

Снимка 534794

На срещата арх. Милков направи анализ на финансовото състояние на КАБ, обсъдени бяха и наскоро влезлите в сила промени в ЗУТ, както и някой тълкувания на спорни законодателни текстове. В своето експозе, арх. Милков засегна и темите за бъдещите законодателни инициативи на КАБ, съвместно с всички браншови организации от сектор строителство и предстоящите срещи на ръководството с представителите на изпълнителната власт.

Председателят на УС на КАБ запозна участниците в срещата с информация за наскоро създадения Европейски иновационен цифров хъб, учреден от 11 браншови организации в строителството и два университета, БАН и др., който да организира обучението в BIM среда на проектанти, строители и да съдейства за развитието на електронна среда в общините, с възможност за европейско финансиране на неговата дейност. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между КАБ и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) – през месец юли.

От браншовата структура решиха да настояват пред Министерството на културата, само експерти на КАБ да правят дигитализацията на паметниците на културата.

Ръководството на КАБ, започва серия от срещи с членовете на регионалните колегии от цялата страна, която цели информиране на по-голяма част от колегията за работата на УС и комисиите към КАБ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img