Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ангел Найденов: Войната в Украйна ще продължи и след удълженото военно положение до август

Снимка: архив БГНЕС

Войната в Украйна ще продължи и след удълженото военно положение до август. Това прогнозираха пред БиТиВи бившите военни министри Ангел Найденов и Тодор Тагарев.

По думите на министъра от кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов се върви към насищане, имаме пълзяща агресия, която включва по-нататъшно развитие на военните действия. При всички случаи Русия иска нови територии. Върви се към подготовка на десант и завладяване на Одеса, каза Найденов.

Същото потвърди и Тодор Тагарев, бивш служебен министър от кабинета на Марин Райков Кремъл се стреми към коридор към Крим и неговото задържане. Опитва се да изолира Украйна от Черноморското крайбрежие.

Найденов обясни, че до края на годината ще продължат военните действия. Преговорите са в застой. И двете страни се стремят към получаване преимущество на бойното поле. Очертава се продължителна, опозиционна война, която ще се развива при липса на доверие.

Контраофанзивата на Украйна е различна от предишни локални атаки, има по-големи възможности от страна на украинските сили. Върви се към по-голямо овладяване на територии от руските части. Превземането на металургичния комбинат „Азовстал“ бе като част от разбирането за успех. Там бяха ангажирани достатъчно руски сили и техника. С превземането на Мариупол, Русия си гарантира контрол над Азовско море изцяло, осигури си сухопътен коридор към Крим и доставка на вода към Крим, каза Найденов.

Според Тагарев Украйна и в момента провежда контранастъпление. Няма сили за по-сериозно контранастъпление. Ще има противопоставяне с малък напредък и без съществени промени, смята той.

След като Италия направи предложение за прекратяване на огъня, Зеленски направи изявление, че ще има дипломатическо решение, то ще е в резултат на бойните действия, които няма да приключат скоро. Според него може да се очаква размяна на пленници – дали ще са руски войници или близкият до Кремъл – Медвенчук, предстои да разберем. Ще има съдебен процес, прогнозира Тагарев.

Русия извива ръцете на световната общност с глад – десетки кораби стоят натоварени. Видяхме, че Русия не се свени да краде на едро – нова селскостопанска техника, стотици хиляди тонове са изнесени без това да е нейно жито, каза той.

По думите на Найденов, предстои оценка в световен мащаб на войната, започната от Русия. За Украйна това е трагедия и страдание за милиони хора, 25 000 убити от тях 7 хил. цивилни, разрушаване на инфраструктура, бежанци. Сривът на инфраструктурата е между 500 млрд. и 1 трилион. Има заплаха за глад и недостиг на храни за милиони хора в Азия и Африка. Само в района на Одеса има 20 млн. тона зърно, което е блокирано, каза той. Единственото решение е по дипломатически път да се деблокира зърното.

Иронията е в това, че страна, която не искаше НАТО до своите граници, получи точно това. При Швеция става дума за 200 годишна политика на необвързване, каза Найденов по повод желанието на Швеция и Финландия да станат членове на НАТО.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img