https://www.gerb.bg/bg

Актуализация на предупредителните кодове за жегите, иска специалист по медицинска география

Снимка: БГНЕС

През последните години в България се наблюдава увеличение на екстремните прояви на времето с около 30%, а до 2050 г. се очаква те да се удвоят„.

Това коментира пред д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи и научен секретар на Дружеството по медицинска география.

Тя също е убедена, че горещите вълни като екстремно метеорологично явление ще зачестят.

Според нея е необходимо да се създаде работна група „Климат и здраве“ към Министерството на здравеопазването и план за защита на населението при горещо време.

Трябва да се актуализират предупредителните кодове, смята д-р Зорница Спасова.

Повишението на температурите през лятото с два-три градуса води до двойно увеличение на периодите с горещо време, което е опасно за здравето, посочи тя.

Подобни климатични условия засягат най-вече хората със сърдечно-съдови заболявания, но застрашава и тези с респираторни заболявания, астма, диабет и психични разстройства.

При горещи вълни се повишава смъртността, напомни д-р Спасова.

В България това е подценявано, пренебрегвано на този етап явление, смята тя.

Настоящата първа гореща вълна за това лято е изключително опасна, заяви Зорница Спасова. Това е така и заради резкия преход между по-хладното време и настоящите температури.

Трябва да внимават и здрави хора, които се чувстват преуморени или работят до източници на топлина – в кухни или на открито, каза Спасова. Тя съветва в горещите дни да се отложат спортовете на открито, както ида се внимава при рязко влизане в по-студена вода.

Според международни доклади Югоизточна Европа и Средиземноморието ще бъдат сред най-уязвимите в Европа спрямо горещите вълни. При нас допълнително рисков фактор се явяват по-ниският здравен статус, по-ниските доходи и застаряващото население, поясни Зорница Спасова.

България попада в неблагоприятни промени на климата. Когато има все по-чести екстремни прояви във времето, има и все по-големи рискове, свързани с климатичните промени. Това каза климатологът Антоанета Йотова.

Необходим е анализ по отделни сектори на икономиката, който да се превърне в оперативен план за действие, категорична е Йотова.

Да имаме управление на тези рискове. Друг начин за справяне с климатичните промени няма„, убедена е климатологът.

Според нея ще продължат все по-честите и все по-екстремни промени във времето. Най-често ще регистрираме това като нетипични явления за съответния сезон.

Припомняме, че около 150 души, включително деца, са ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък, 24 юни, в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Има и загинали.

Според годишния хидрометеорологичен бюлетин на НИХМ – 2019-а и 2020-а са били двете най-топли години от 1930 година насам, поясни Йотова.

2 градуса повишение на средногодишната температура емного значително повишение„, обясни тя.

Средногодишното количество валежи е било по-малко от нормата.

Хубавото е, че имаме едно Средиземно море между Сахара и европейския юг, но има много тревожни факти, че този климат, който сме имали, вече не е същият“, коментира Антоанета Йотова.

Рисковете за всяка страна са специфични и ние трябва да си свършим нашата си работа извън европейските политики, смята тя.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg