Реклама

https://www.gerb.bg/bg

АИКБ приветства решението за премахване на студения резерв

Снимка/източник: БГНЕС

АИКБ приветства намерението за ограничаване на студения резерв.

В своя позиция от Асоциацията заявяват, че искат да поощрят усилията на отговорните фактори за управление на енергетиката и към пълното премахване на модела „студен резерв“, без той да бъде заменян с други, непазарни механизми, дори и с временен характер.

Те посочват, че приоритети са поддържане на сигурността на енергийните доставки, повишаване на конкурентоспособността и енергия на достъпни цени. Това според тях се гарантира чрез Европейския целеви модел, който се основава на интегрирани краткосрочни пазари на базата на имплицитно разпределение на капацитетите с един алгоритъм чрез двата пазарни сегмента: единен пазар „ден напред“ (SDAC) и единен пазар „в рамките на деня“ (SIDC).

От АИКБ напомнят, че страната ни е стартирала локален пазар „ден напред“ през януари 2016 г. чрез българския борсов оператор „Българска независима енергийна борса“, като част от пазарното обединение MRC. Поради липсата на обща граница с него обаче той функционира в изолиран режим.

От Асоциацията заявяват, че ЕСО и БНЕБ са пълноправни членове на SDAC обединението, но още не са опериращи страни – това обаче ще се промени при финализиране на пазарното обединение с Румъния, която е част от 4М МС.

В позицията се посочва, че след срещите между преносните оператори и пазарните оператори на България и Румъния – ЕСО, БНЕБ, Transelectrica и Opcom, официално стартира Локален проект за пазарно обединение на двете пазарни зони, ръководен от ЕСО, и с детайлно определена пътна карта, според която се очаква пазарното обединение реално да функционира до края на 2020 г.

От АИКБ напомнят, че България е стартирала локален пазар „в рамките на деня“ през април 2018 г. с обособен сегмент на БНЕБ. Чрез реализирането на проекта LIP 15, който беше част от втората вълна на пазарното обединение на пазарите „в рамките на деня“, ЕСО и БНЕБ са оперативни страни от 19 ноември 2019 г., като българската пазарна зона стана част от единния пазар „в рамките на деня“ SIDC посредством българо-румънската граница, посочва се в становището.

Според Асоциацията е достатъчно да се вложат нужните усилия за финализиране на пълноценната електроенергийна интеграция на страната ни към единния електроенергиен европейски пазар. Те смятат, че това е постижимодо края на 2020 г. и практически обезсмисля всякакви варианти за непазарно разходване на обществен финансов ресурс за поддържане на студен резерв.

Единният интегриран пазар ще позволи непрекъсната трансгранична търговия с електроенергия, висока ликвидност при конкурентни условия и ефективно използване на ресурсите за производство на електроенергия, обезпечавайки енергийните системи при съществено намалена необходимост от поддържането на резерви с присъщите им разходи, изтъкват от АИКБ.

Те заключават, че не е достатъчно студеният резерв да се „премести“ от топлоелектроцентрали, свързвани с Доган или Ковачки, към държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Те са категорични, че трябва да се прекрати ненужното оскъпяване на сметките за електроенергия на хората и предприятията за заплащането на „студен резерв“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img