Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нападнаха полицаи в Северно Косово (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че две коли на косовската полиция, които са превозвали полицаи на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази сутрин с огнестрелно оръжие, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина.

На извънредна пресконференция тази сутрин Свечля каза, че нападението, което той определи като терористично, е извършено с ръчна граната и автомат „Калашников“.

Тази сутрин около 7:40 часа (8:40 часа българско време) бе извършено нападение срещу служители на косовската полиция, които щяха да поемат смяната на граничните пунктове. Нападението, за което се установи, че е извършено с ръчна граната и автомат „АК-40“, е извършено като терористичен акт с цел сплашване на полицаите и всички граждани на Косово„, каза Свечля.

Той информира, че през последните три дни в този район е имало четири нападения срещу косовската полиция.

Първата атака бе осъщствена чрез поставяне на метални вериги с шипове на републиканския път горе-долу по същото време като днес, за да се осуети работата на косовската полиция и в същото време директно да се застраши живота на нашите служители. Втората атака е извършена чрез хвърляне на камъни по полицейска кола. Третото нападение е станало снощи, когато е стреляно с огнестрелно оръжие в близост до полицейски участък, охраняващ възпрепятстването на незаконните преминавания на границата. Днес бяха директно атакувани две превозни средства, превозващи полицейски служители на граничните пунктове. Става дума за редовна смяна на полицията, която става в осем часа и две от четирите нападения са извършени по това време„, каза Свечля.

Той оцени, че „ангажирането на косовските институции за установяване на ред във всички части на страната се превърна в пречка за Сърбия„.

Въпреки това, каза Свечля, целта на Белград не е да атакува, а да дестабилизира Косово.

Не се страхуваме от никакъв сръбски сценарии. Целта на Сърбия в момента не е да нахлуе в Косово, а да го дестабилизира„, каза Свечля.

Обстановката в Северно Косово се обостря периодично, като последното голямо обостряне беше през месец септември миналата година, когато косовските власти забраниха на автомобили със сръбски номера да влизат в страната Още в първия ден от влизането на забраната в сила – 20 септември, на границата със Сърбия се разразиха протести, а впоследствие Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните райони на Косово и изтегляне на всички полицейски части. Наред с това той изрази готовност да помогне на двете страни да разрешат чрез преговори съществуващите между тях спорове.

В крайна сметка след продължило десет дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове обстановката се успокои, а Сърбия изтегли военните от границата. Двете страни се договориха за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това решение трябваше да е временно, докато не бъде постигнато постоянно решение за свободно движение. Такова не е постиганото и досега.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img