Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нападнаха полицаи в Северно Косово (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че две коли на косовската полиция, които са превозвали полицаи на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази сутрин с огнестрелно оръжие, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина.

На извънредна пресконференция тази сутрин Свечля каза, че нападението, което той определи като терористично, е извършено с ръчна граната и автомат „Калашников“.

Тази сутрин около 7:40 часа (8:40 часа българско време) бе извършено нападение срещу служители на косовската полиция, които щяха да поемат смяната на граничните пунктове. Нападението, за което се установи, че е извършено с ръчна граната и автомат „АК-40“, е извършено като терористичен акт с цел сплашване на полицаите и всички граждани на Косово„, каза Свечля.

Той информира, че през последните три дни в този район е имало четири нападения срещу косовската полиция.

Първата атака бе осъщствена чрез поставяне на метални вериги с шипове на републиканския път горе-долу по същото време като днес, за да се осуети работата на косовската полиция и в същото време директно да се застраши живота на нашите служители. Втората атака е извършена чрез хвърляне на камъни по полицейска кола. Третото нападение е станало снощи, когато е стреляно с огнестрелно оръжие в близост до полицейски участък, охраняващ възпрепятстването на незаконните преминавания на границата. Днес бяха директно атакувани две превозни средства, превозващи полицейски служители на граничните пунктове. Става дума за редовна смяна на полицията, която става в осем часа и две от четирите нападения са извършени по това време„, каза Свечля.

Той оцени, че „ангажирането на косовските институции за установяване на ред във всички части на страната се превърна в пречка за Сърбия„.

Въпреки това, каза Свечля, целта на Белград не е да атакува, а да дестабилизира Косово.

Не се страхуваме от никакъв сръбски сценарии. Целта на Сърбия в момента не е да нахлуе в Косово, а да го дестабилизира„, каза Свечля.

Обстановката в Северно Косово се обостря периодично, като последното голямо обостряне беше през месец септември миналата година, когато косовските власти забраниха на автомобили със сръбски номера да влизат в страната Още в първия ден от влизането на забраната в сила – 20 септември, на границата със Сърбия се разразиха протести, а впоследствие Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните райони на Косово и изтегляне на всички полицейски части. Наред с това той изрази готовност да помогне на двете страни да разрешат чрез преговори съществуващите между тях спорове.

В крайна сметка след продължило десет дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове обстановката се успокои, а Сърбия изтегли военните от границата. Двете страни се договориха за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това решение трябваше да е временно, докато не бъде постигнато постоянно решение за свободно движение. Такова не е постиганото и досега.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Древните вируси – теоретичен страх или реална опасност?

"С покачването на световната температура започва и разтапяне на...

Френската полиция излага на риск мигрантите с агресивни тактики срещу малки лодки

Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството...

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Френската полиция арестува в понеделник повече от 190 души...

Румен Радев дава третия мандат на Тошко Йорданов

Още вчера Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Министерството на външните работи на Южна Корея изрази "сериозна...

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img